| | | |

Вицето дивее: Срам! Страх ги е! Орязаха правомощията на Радев, няма да може да избира свои хора за поста премиер

Срам е начинът, по който се промени българската конституция. Поправките в Конституцията ще останат с етикета “анти Радев”

Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в ефира на предаването “Лице в лице” по БТВ.

Срамно е, така обобщи тя поправките в основния закон, които парламентът окончателно прие в сряда.

Проблемът е Румен Радев и страхът от него, убедена е вицепрезидентът.

Йотова посочи, че промените в Конституцията са мотивирани от страха от президента, от неговия висок рейтинг и факта, че е говорител на вижданията на мнозинството от българите.

Тази Конституция урежда нашите отношения повече от 30 години и с ръка на сърцето трябва да признаем, че не се стигна до големи катаклизми в обществото. Част от тези гаранции са именно в българската Конституция.

Щом има такива натрупани проблеми – не беше ли по-честно да се свика Велико народно събрание, риторично попита Йотова. И отсече: “Не посмяха!”

Предишните поправки в Конституцията бяха повече заради членството ни в ЕС, просто трябваше да бъдат синфронизирани някои текстове, но за първи път сега има поправки, които поставят под съмнение независимостта на различните власти, включително и орязване на президентските правомощия, коментира тя.

Депутатите не се престрашиха да свикат Велико Народно събрание, защото проблемът не е в баланса на властите, а проблемът се казва “Румен Радев” и страха от него. Не е коректно и не е редно един парламент, който се радва на толкова нисък рейтинг, да прави подобни промени, коментира тя.

Според Илияна Йотова “за първи път има поправки, които поставят под въпрос независимостта на различни власти”. “Оставям целия набор от бъдещи конфликти на интереси”, добави Йотова.

Според нея не може да се говори за независимо решение на президентската институция за съставяне на служебен кабинет, щом държавният глава ще има списък от хора, между които може да избира служебен премиер.

Досега президентът можеше да избира свои хора за поста, а с поправките в основния закон ще има право да избира между председателя на парламента, шефовете на БНБ, Сметната палата, омбудсмана и техните заместници.

Йотова обаче попита дали е удачно тези хора да напускат важните с длъжности си, за да станат служебни премиери.

“Проблемът не е независимостта на властите. Проблемът се казва Румен Радев и страха от него”, повтори вицепрезидентът.

Йотова заяви, че няма промяна в мнението на Радев за българите в чужбина и участието им в управлението.

Депутатите записаха в Конституцията, че и българи с двойно гражданство може да бъдат народни представители и министри. Именно на това се противопостави остро президентът, а някои припомниха негово изказване от 2019 г., в което предлагат нашенци в чужбина да участват по-активно в политическия живот.

Йотова обаче обърна внимание, че президентът е говорил за български граждани по рождение.

Йотова обърна внимание, че един ден може да има министри с двойно гражданство, когато разполагат с класифицирана информация.

Очаквайте подробности!

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts