| | | |

Човек на Радев беснее: Недопустимо е! Ограничиха правомощията на президента до избор по списък! Целта на управляващите е да се капсулират и да бъдат дълго на власт

Всяка гениална идея, попаднала в неподходящи ръце. Може да бъде превърната в голяма глупост. Точно такава е ситуацията с промените в Конституцията.

Това заяви в ефира на Нова телевизия бившият министър на отбраната и съветник на президента Румен Радев – Димитър Стоянов.„Добре, че поне темата за Трети март отпадна“, добави той.

През 2019 г. Радев пред българи емигранти обещава, че ще предложи промяна в законодателството, за да може и те да се включат активно в промяната в страната и в бъдещето й.

Вчера Румен Радев заяви именно тази промяна като един от мотивите си да сезира Конституционния съд за приетите текстове.

Той говореше за хора, родени в България и вторично са получили и чуждо гражданство.

Средата за сигурност през 2019 г. беше коренно различна, отколкото е сега. Затова и не може да се сравнява по никакъв начин едното, записано вече в Конституцията, и другото предложение, това на президента, обясни секретарят по сигурност и отбрана.

В следващия момент ще се наложи да си намираме и преводачи към управленците. Някой може да е роден другаде, да живее 30 години в друга страна. Да дойде тук и да стане министър, придобивайки българско гражданство“, каза той.

По думите му, когато все пак Радев е правел изявления по темата, средата е била различна и вече има неприятелски страни.

„Имаше много изказвания от светила в конституционното право, които са против тези промени“, каза Стоянов.

„Депутатите и министрите получават все пак допуск до класифицирана информация“, упомена той.

Стоянов припомни, че именно президентът е издигнал идеята, огласена вчера от Соломон Паси, че чуждото гражданство може да бъде ограничено само до хора от ЕС и НАТО.

За двойното гражданство е важен моментът къде е родено лицето и то да има придобито чуждо гражданство.

По думите му в момента всеки един гражданин, който има антибългарски настроения, може да попадне в управлението на държавата и това вече е позволено от Конституцията.

„Отвори ли се кутията на Пандора, никой не знае как тя ще влезе в парламента“, каза той.

„Служебният кабинет и ограничението му за избор от списък, също е грешка. Това е недопустимо“, каза Стоянов.

„Целта на управляващите е да се капсулират и да управляват още много дълго време“, анализира бившият военен министър.

Едновременно с това служебният кабинет е с ограничение – друга промяна, която беше гласувана и срещу която е държавният глава Румен Радев. Защо се предвижда председател на НС да може да бъде посочван за служебен премиер, а не заместник-председателите. Защо има изобщо списък с ограничение, посочи Стоянов.

С промените, по думите му, целта на управляващите е да се капсулират и да управляват дълго – дълго време. “Както беше от записа – правим изборите с нашето МВР и ще управляваме с нашето служебно правителство.”

Димитър Стоянов, който беше служебен военен министър два мандата, заяви, че “ние не искахме да управляваме толкова дълго време, но след като парламентарната република не успя, се наложи”.

С какво навредихме ние на държавата, попита Стоянов и на няколко пъти настояваше да се говори за успехите на служебните правителства на Румен Радев.

Като успех бе изтъкнат именно дългосрочният договор с “Боташ”, който върнал България на енергийната карта, разрешил проблем и бил много важен. Крайната оценка обаче ще бъде казана в съда, дори не и от парламентарната комисия, която бе създадена, и не и от парламента, посочи Стоянов.

За критиките, че договора с турската компания БОТАШ е неизгоден, Стоянов отговори:

„Договорът с Боташ върна България на енергийната карта като съществен играч. Договорът с „Боташ” е много важен и беше сключен в труден за България момент”. Клаузата „Take or Pay” (Вземи или плати) е задължителна във всички газови договори”, заяви Стоянов.

Ние (служебните правителства) сме коректив на управлението, отсече Димитър Стоянов.

“Вчера почетохме една 80-годишнина. Нито един от така наречените евроатлантици не спомена за убитите деца в Ястребино. 6 деца. Нито един не ги почете дори с пост”, заяви в предаването Димитър Стоянов,

Стоянов определи премахването на Паметника на Съветската армия като акт, който е в противоречие на всеки един закон. „Има две разпореждания на съда, които казват, че няма административен акт за тези действия”, заяви Стоянов.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Кадър

Similar Posts