| | | |

Предколедно Денков и съпругата му изненадаха с интимни признания за химията, която ги е събрала

Най-голямата реформа, която можем да направим освен правосъдната, е да привлечем повече инвеститори.

Това заяви по bTV премиерът Николай Денков.

По думите му с парите, които влагат в нашата икономика инвеститорите, и с начина на организация, се повишават заплатите на работещите в България.

Имаме рекорден размер на инвестиции за последните 15 години, с повече от 50% по-голям, отколкото беше миналата година, добави министър-председателят. Той поясни, че до края на годината инвестициите ще надминат седем млрд. лв.

Ето, това е, което ще вдигне доходите на хората, отбеляза Денков.

Денков добави, че през последните две години хората са се окуражили, че някои ги чува. Хората видяха надежда, че имат на кого да кажат нещо и някои ще им обърне внимание, отбеляза той. И предупреди, че България все още има голям проблем с корупцията.

Денков смята, че ще посрещнем по-добра Коледа от предишната. Доходите се повишиха повече, отколкото е последната инфлация, посочи премиерът.

Това, което е най-важно за хората с ниски доходи, е какво се случва с цените на храните, отделно – цената на тока за битовите потребители не е променена, отчете Николай Денков.

Бюджетът на държавата трябва да е насочен към тези хора, които са с най-голямо затруднение. Бюджет 2024 няма да се издъни, а ще се насочат средствата към тези хора, които през годините са били оставени назад, увери Денков.

Денков каза, че трябва да се осигурят и по-добри условия за младите хора.

Според премиера младите се интересуват от две неща – да имат ясни перспективи за развитие, в която и да е област и да имат добро заплащане за добри условия на живот.

Министър-председателят коментира, че младите могат да използват възможностите в чужбина, за да се реализират после в родината си.

Относно отпадането на дерогацията през март, Денков отбеляза, че през цялото време се е борил за това „да няма рязко премахване на дерогацията“ и посочи причината – „защото тогава щеше да се окаже, че „Лукойл“ не може да произвежда горивата, които са необходими за вътрешния пазар.

Ако зависим само от внос, който трябва да се осигури следващите дни, както имаше идеи, тогава със сигурност цените на горивата щяха да скочат много. Ако преходът стане плавно, както го правим, не очаквам да има сериозен проблем“, коментира още Денков.

В отговор на въпрос за ротацията на кабинета през март догодина, Денков каза:

За момента нямам проблем с всичко, което сме договорили по отношение на ротацията. С Мария Габриел работим доста добре, така че ако тя бъде премиер, аз се надявам много ползотворно да продължим да работим както и досега.

Премиерът напомни, че част от споразумението е той да бъде вицепремиер. „И вероятно ще се върна в Министерството на образованието и науката“, посочи той.

По темата за демонтажа на Паметника на Съветската армия премиерът заяви, че обществото е разделено заради войната на Русия в Украйна, а не заради монумента. Паметникът е само символ на разделението, посочи той

Денков пожела на гражданите да вярват в себе си и в развитието на България. Всъщност ние се намираме в правилната посока, каза той.

Химията събира премиерът акад. Николай Денков и съпругата му проф. Славка Чолакова. Двамата се запознават във Факултета по химия и фармация в СУ. Проф. Чолакова първо е негова студентка, а после докторант и накрая става най-близкият човек до Денков.

снимка: Кадър

Това може да се каже, че е моят първи дом, защото повече време съм бил тук. Това място го обвързвам с най-скъпите ми хора, каза Денков

За лошите резултати на учениците на PISA Денков обясни, че има проблеми и никой не трябва да ги отрича. Образованието трябва да стане по-добро и резултатите да се използват за старт на промяната, каза още Денков.

Учителите провокират мисленето на децата и трябва да се изисква повече мислене, а не наизустяване. И за самите учители трябва да има някакви тестове, когато излизат от университетите, каза проф. Чолакова. И обясни, че децата им сами решават къде да продължат образованието си.

За мен е истинско щастие, че синът ни учи в Англия, а после и в САЩ, а после се върна, за мен това е истинско богатство – младите за заминат да учат в чужбина, а след това да се върнат и да допринесат за развитието на България”, каза още тя.

Премиерското семейство има четири деца. Дъщеря ми се омъжи за испанец и живее в Испания. Тя е глобалист – първо учи тук, направи докторантура в Белгия, а после работи и в Австралия, разказа премиерът. Тя има и две дъщерички и за празниците се е прибрала в България.

Младите се интересуват от две неща – да имат перспектива за развитие и добро заплащане, каза още Денков.

На Коледа се събираме с децата и със сестра ми и нейното семейство. На Бъдни вечер имаме традиция с питката, каза още проф. Чолакова. Тя отговаря и за семейния бюджет и като всеки финансов министър прави бюджета, а след това го обсъжда и с премиерът.

Последните шест месеца за мен бяха доста трудни, защото Ники много ми липсваше в работата и не можехме заедно да правим научни дискусии, а дискутирахме основно политическите въпроси.

Струва ми се, че България върви в правилната посока, каза проф. Чолакова. И обясни, че двамата имат достатъчно време за себе си, а липсва в катедрата за научни дискусии.

Надявам се, че когато стане вицепремиер ще има повече време за факултета, каза още тя. И беше категорична, че му приляга повече ролята на учен.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts