| | | | |

Валерия Велева избухна: Лъжата на Денков е за оставка! Скри се като мишок!

България регистрира днес поредния си външно-политически провал!

Бариерите за Шенген пред страната ни не са вдигнати! Все още, въпреки че вчера премиерът Николай Денков обяви “безспорния успех на българската държава”, което, според него, ни създава “още един повод за празнуваме”.

24 часа по-късно равносметката е тъжна – Шенген за България няма!

Вместо шампанско, имаме срам и тъга. Срам, заради лъжата на Денков и тъга, че отново не успяхаме да реализираме една национална цел.

Днес е последният срок за 2023 година, в който може да разберем дали Австрия ни пуска в Шенген, дори само по вода и въздух.

Ако това не се случи до края на деня, ще е голям шамар за управляващите, които поставиха като едно от условията за съставяне на правителството Денков-Габриел именно приемането ни в Шенген до края на 2023 година.

Шенген беше постаментът, върху който се изгради управленската концепция на ПП-ДБ.

От снощи българските власти тръпнат в очакване на добрата новина, след като вчера премиерът Николай Денков разгневи Виена като излъга, че имаме зелена светлина за частичен Шенген.

Денков изтърси това на заседанието на правителството, без да сме получили официално обявено съобщение от Виена за вдигане на ветото.

Премиерът е бил предупреден сутринта преди заседанието на Министреския съвет да не се подвежда по възторзите на политиците в Букурещ и да изчака официалната позиция на Австрия, научи Епицентър.бг .

Въпреки това, за да се самоизтъкне и самопохвали, Денков изрецетира публично факти, които не са верни и за които той явно нямаше необходимата подготовка.

Поведение, което днес Борисов остро порица, като го оправда с “липсата на политически опит”.

Българският министър-председател буквално излъга, че сме постигнали: “Принципно съгласие с Австрия за приемане на България и Румъния в Шенген по море и въздух” и че “Австрия пое ангажимент да продължат преговорите за отваряне и на сухопътните граници.

Вътрешното министерство на Австрия веднага се разграничи от думите на българския премиер и обяви, че не иска да има нищо общо с това, съобщи Die Presse, цитиран от Mediafax.

Австрия запазва правото си на вето за Шенген, a преговорите с двете балкански държави продължават, обяви вчера Der Standard , като акцентира, че Министерството на вътрешните работи във Виена е заявило само, че преговорите продължават, а не че е постигнато “политическо споразумение” с Австрия относно разширяването на Шенген, както обяви българският премиер.

В същото време Денков се тупаше в гърдите и абсолютно лаишки сиприписа заслуги за все още несъществуващото решение на Австрия, като неглижира усилията на всички правителства преди него за приемането на страната ни в Шенген.

“След 12 години без особен напредък по темата Шенген, днес може да се поздравим с безспорния успех на българската държава”, произнесе гордо Денков с наивитета на непросветен в истинките дебри на политиката и дипломацията човек.

“Такова политическо невежество не сме виждали за последните 30 години”, бяха гневни вчера експертите ни по външна политика.

Истината е, че регистрираме поредният външно-политиески провал! Защото се оказа, че България е клекнала пред Австрия за схемата – въздушен Шенген срещу приемането на сирийци и афганистанци! За сухопътен – изобщо към момента не става дума.

Естествено лъжите на Денков бяха веднага опровергани от Виена, което е изключително унизително за България.

Австрийското министерство на вътрешните работи изрично подчерта в четвъртък, че в момента не се водят преговори за присъединяване към Шенген със сухопътни граници и следователно няма краен срок, съобщава Der Standard.

Трябва да подчертаем, че към този момент няма промяна в позицията на вътрешния министър на Австрия Герхард Карнер, който няколко пъти говори така, че да бъде чут и разбран в София, че е поставил “ясни условия” пред Европейската комисия, които трябва да бъдат изпълнени от България и Румъния, и че едва тогава ще подкрепи и вдигането на границите във въздушния трафик – “въздушния Шенген”.

Герхард Карнер категорично поиска от Комисията утрояване на броя на служителите на гранична полиция.

Парите за инфраструктурата за защита на границите трябва да идват от Комисията на ЕС. Необходими са технически подобрения, особено на българско-турската и румънско-сръбската граница, подчерта той.

Карнер призова също за засилване на граничния контрол по сухоземните граници и приемането на търсещи убежище лица от страна на Румъния и България, особено афганистанци и сирийци.

Това вчера беше подминато без задълбочен коментар от страна на българския премиер Николай Денков.

Междувременно Харалд Вилимски, ръководител на делегацията на крайнодясната Партия на свободата (FPOe) в Европейския парламент, определи Шенгенското споразумение между Румъния, България и Австрия като “погрешно и несигурно решение”.

“Това, което се продава на хората като “постепенно присъединяване към Шенген”, не е нищо друго освен нова отворена врата за неконтролирана нелегална миграция в Австрия и следователно ясен риск за сигурността на нашата страна”, коментира споразумението Харалд Вилимски.

Според австрийския политик това решение ще доведе до още по-голяма загуба на контрол и ще предостави нови възможности на трафикантите и нелегалните мигранти да достигнат Австрия.

Във Виена ветото за Шенген е част от вътрешно-политическото напрежение. За съжаление България не успява да извлече ползи на това противопоставяне и да привлече на своя страна политици, които споделят нашата кауза.

Петра Байр, говорител на външната политика на SPÖ (Австрийски социалдемократи), определи постигнатото споразумение между Австрия, Румъния и България за прилагане на Шенгенското споразумение по въздух и море от март като “максимално облекчение”.

“Медицинският персонал, който пътува до Австрия от Румъния и България, не идва по въздух, а по суша. Спешно трябва да улесним нещата, особено за тези важни квалифицирани работници – в техен интерес и в интерес на хората, които се нуждаят от грижи в Австрия”, каза Байер.

“Правителството не се съобразява с нуждите и опасенията на австрийците, иначе нямаше да поддържа огромните бариери пред лицата, полагащи грижи”, добави тя.

Докато Румъния и България обявяват, че имат зелена светлина за пълноправно членство в Шенген, Австрия отново слага спирачки.

Решението на министъра на вътрешните работи (Герхард) Карнер, което спасява лицето му, е на нестабилна основа, казват опонеттите на властта въ Виена.

Румъния и България с радост обявиха споразумение с Австрия в спора за Шенген, като заявиха, че работят по поетапно присъединяване.

Виена обаче не иска да има нищо общо с това, преговорите продължават и за пълно разширяване не може да става и дума, отбелязва в коментар “Клайне Цайтунг”.

Това е фактическата истина към този момент. – нямаме все още Шенген.

А лъжата на министър-председателя на България Николай Денков е за оставка!

(П.П. В края на деня дойде специалното изявление на министъра на вътрешните работи на Австрия Герхард Карнер:

“България и Румъния трябва да приемат бежанци, особено от Афганистан и Сирия – това са ясните условия и позицията, по която се договорихме, включително трите държави”.

Така че да е ясно – условието е: прием на бежанци от Афганистан и Сирия! Денков този път се скри. Като мишок! Българските власти отказаха да коментират.)

Автор: Валерия Велева/ Епицентър

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Фейсбук/ Валерия Велева

Similar Posts