| | | |

Криви сметки: Бюджетът за 2023 г. на Асен Василев удари на камък, не може да си събере парите

Министърът на финансите Асен Василев не можа да изпълни бюджета за 2023 г. Общият размер на приходите и помощите в държавната хазна през 2023 г. е 67,1 млрд. лв., обявиха от Министерство на финансите.

Това е с 2,4 млрд. лв. по-малко от предвиденото в бюджета. А основната причина за това е неизпълнението на приходите от ДДС и корпоративни данъци.

От Министерство на финансите все още не са публикували подробни данни за изпълнението на бюджета към края на декември, но и обявените данни към края на ноември дават ясна картина за ситуацията, уточнява “Труд“.

Приходите от ДДС от януари до ноември миналата година са в размер на 14,685 млрд. лв., което е само 86,4% от плана за годината.

Ако приходите от ДДС вървят равномерно през месеците от годината, до края на ноември трябва да са събрани 91,7%, за да бъде изпълнен планът за годината. Но реално приходите са доста под това ниво.

Причината за това са приходите от ДДС от внос.

Към края на ноември 2023 г. те са в размер на 5,575 млрд. лв., като намаляват с 16% (1,058 млрд. лв.) спрямо същия период на предходната година. За това допринася понижението на средните борсови цени (в долари) на суровините, които формират основна част от вноса от страни извън ЕС.

Това че разчетите на Министерство на финансите не са били точни би било разбираемо, ако имаше катаклизми като пандемия или нова война, а бюджетът за 2023 г. беше приет в края на предходната година, както традиционно приемат бюджетите на страната.

Но бюджетът за 2023 г. беше обнародван в „Държавен вестник“ на 1 август 2023 г., тоест когато по-голяма част от годината беше отминала, и съответно прогнозите на Министерството на финансите би трябвало да са значително по-точни.

През 2022 г. ситуацията с приходите от ДДС беше подобна.

До края на ноември приходите от ДДС бяха само 87,3% от плана за годината. В резултат за цялата 2022 г. приходите от ДДС бяха с 4,3% по-малко от планираното.

Но тогава изоставане имаше при приходите от ДДС от сделки в страната, а заради поскъпването на вносните суровини имаше ръст на ДДС от внос.

През миналата година общият размер на приходите от ДДС изостава още повече.

Изоставане има и при приходите от корпоративни данъци.

От януари до ноември 2023 г. приходите в държавната хазна от корпоративни данъци са 4,799 млрд. лв., което е само 87,1% от плана за годината, показват данни на Министерство на финансите.

Спрямо края на ноември на предходната година постъпленията от корпоративни данъци нарастват с 438,2 млн. лв. (10%). Но явно от Министерство на финансите са очаквали по-голям ръст на печалбите на фирмите.

През настоящата година инфлацията е по-ниска и това е довело до по-умерен ръст на печалбите на бизнеса, а не както беше през 2022 г.

От януари до ноември 2022 г. приходите от корпоративни данъци бяха 4,361 млрд. лв., което е увеличение с 1,126 млрд. лв. (34,8 %) спрямо предходната година.

Този огромен ръст на печалбите от близо 35% се дължеше на високата инфлация.

Явно подготвеният от министъра на финансите Асен Василев бюджет и за 2023 г. е разчитал на висока инфлация, огромен ръст на печалбите на бизнеса и внос на скъпи суровини, но разчетите не са били коректни.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив
снимка: Архив

Similar Posts