| | | |

Мариана Тошева (Агенция по бежанците): Два бежански центъра в България вече са препълнени на 104%. Бройката 6 000 е ориентировъчна

Миграцията е като водата. Тези хора са в отворен тип центрове и контролът върху тях е труден

Няма договорена бройка за връщане на бежанци от Австрия.

Дъблинското споразумение е неефективно

Това заяви Мариана Тошева, председател на Държавната агенция за бежанците в предаването “Денят започва” по БНТ.

6 хил. е ориентировъчна бройка на бежанци, които са минали през страната и са стигнали до Австрия, каза Мариана Тошева.

Цифрата е ориентировочна на така наречените лица, които са минали през България, подали са молба за убежище и в рамките на процедура са напуснали страната и са пристигнали в Австрия. Тези лица условно подлежат на връщане по сега действащия регламент Дъблин, посочи Тошева.

Системата “Дъблин” не работи успешно, особено при миграционен натиск. Миграцията е като водата. Тези хора са в отворен тип центрове и контролът върху тях е труден, добави още тя.

По думите ѝ през 2023 г. в България са върнати 590 лица.

“Процедурите по връщане включват установяване на лицата, уведомяване, подготовка за връщане. Австрия трябва да ги идентифицира и качи на самолета, за да ги върне в България”, обясни тя.

Австрия иска да подчертае бройката за връщане на бежанци. Затова е дала тази цифра. Но това е процедура, която може да продължи година или две, смята Тошева.

В момента ще се разписват детайли по механизма, за да се въведе принципа на солидарност. Той е много важен за страните, които са на външна граница. Квотният принцип е изключително важен за нас, каза още шефът на ДАБ.

От момента, в който България потвърди, че може да върне едно лице, Австрия имала 6 месеца да установи това лице и да върне лицето в България.

Това са детайли, които не се чуха, но са много важни, затова се говори за системата Дъблин, която не работи, коментира Тошева.

Тази система не работи успешно, особено при миграционен натиск и затова се налага да се разработи механизъм за солидарност, подчерта Тошева.

Този механизъм е за страна членка, която не желае да приема такива бежанци, а солидарно да осигуряват финансовия ресурс на държавите на първа линия, трябва да имаме финансов ресурс за адекватни условия на прием, каза още Тошева.

С Австрия няма как да договаряме финансова рамка, това е въпрос на преговори с ЕК, но сериозна техническа помощ ще има и за условията за прием, и за човешкия ресурс, каза още председателят на ДАБ.

Тошева подчерта, че общата запълняемост на бежанските центрове у нас е 72%.

“Два от тях са запълнени на 104%. Това са центровете в “Овча купел” и “Враждебна”.

Има много непридружени, непълнолетни лица. В центъра има около 370 деца”, отбеляза Мариана Тошева.

Конфликти има всяка седмица, затова има стриктни правила, уточни Тошева. ДАБ има 3600 места по принцип, преди имахме 5000 места, тези 3600 места са крайно недостатъчни, трябва да подобрим условията в съществуващите центрове, каза още тя.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Кадър БНТ

Similar Posts