| | | | |

За първи път у нас: Разбиха банда, ползвала автомати на куриерски фирми за…

Ползвали автомати на куриерски фирми, за да доставят стоката до клиентите си

Срещу биткойни е продавала марихуана, кокаин и други видове дрога банда, заловена при акция на СДВР.

Тя е първата група, разбита у нас, която искала заплащането в криптовалути, а за доставките ползвала автомати на куриерски фирми.

Бандата била засечена от криминалистите, след като заловили няколко пратки дрога.

Тя общувала с клиентите си в тайна група в телеграм. Чат приложението предлага криптирана комуникация и добра анонимност. Членове ставали само доверени лица след няколко препоръки.

В групата било качено специално меню, а към всяка дрога освен цената имало и снимка.

Сред предлаганите наркотици имало и хашиш, което е рядкост за България, където марихуаната доминира пазара на подобна дрога. Поръчката ставала с превеждане на сума в биткойни.

Едва след заплащането бандата пращала някои от дилърите си, за да зареди автомат за самодоставки на една от куриерските фирми.

Пратката се доставяла в града на клиента, но не до точен адрес.

Ако дилър и клиент са от един град, пласьорът оставял наркотика и пращал координати. Така се късала веригата – клиентите никога не знаели от кого точно си купуват дрогата.

Затова и в началото от полицията само хващали купувачите, но не дилърите.

Самото заплащане пък нямало как да се проследи, тъй като биткойните се изпращат на адрес на портфейл, а не по име на човек.

След като усетили схемата, криминалистите започнали да наблюдават автоматите за доставка.

Оказало се, че дилърите са хитри.

Веднъж отивали с такси, но задължително спирали на поне 500 метра. След това си викали кола от друга фирма, пак на поне половин километър разстояние. Друг път ходели с наети електрически коли или рент-а-кар. Никога не ползвали лични автомобили.

Слабото място се оказал фактът, че за да ползва куриерските автомати, човек трябва да си регистрира клиентски профил.

Бандитите обаче взели предпазни мерки и там. Акаунтите им били на имената на чужденци и на малоимотни хора от други градове.

При разбиването на групата на 26 октомври арести имало в София и Герман.

В селото криминалистите се натъкнали на богата палитра от наркотици. Там имало над 10 кг екстази, 20 кг била марихуаната, 1 кг кокаин, 4 кг хашиш, 3 кг хероин.

Групата била и добре въоръжена – с 2 картечни пистолета, калашник, 2 полуавтоматични пистолета и граната.

В къщата им в Герман били задържани трима души. Там се произвеждало екстазито. Двама пък разделяли дрогата. Стойността на наркотиците е около 1 млн. лева на дребно.

Сред задържаните има и жена – Ива Дончева. Тя е позната на полицията с дрога, кражби и други. За наркотици е хващан и Александър Рохов. Пламен Станев, Петко Петков и Георги Костадинов са с чисти досиета.

Групата е обвинена освен за разпространение и за производство на дрога.

Част от предишните разследвания за заловените пратки наркотици ще бъдат присъединени към голямото дело. То се води от екип в Софийската градска прокуратура.

Източник: 24 часа

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts