| | |

Коя е най-богатата жена в света, разполагаща с над 100 милиарда долара ?

Пари при пари отиват. Един пример от Франция добре онагледява тази поговорка.

В края на декември състоянието на Франсоаз Бетанкур Майерс надхвърли границата от 100 милиарда долара и тя стана първата жена в света, натрупала толкова много пари, по данни на “Блумбърг”.

През 2023 г. тя е прибавила нови 28,6 милиарда долара към богатството си.

Въпреки че в началото на новата година то спадна до 96,2 милиарда долара, Бетанкур Майерс все още е най-богатата жена и 13-ият по богатство човек в света, според изчисленията на “”Блумбърг”.

Списание “Форбс”, което също прави класация на милиардерите, я поставя на 15-о място. Но тя е една от малкото жени и в двата списъка.

Как е станала толкова богата?

Бетанкур Майерс е внучка на основателя на козметичната компания L’Oreal Йожен Шулер.

Майка ѝ, Лилиан Бетанкур, бе най-богатата жена в света до смъртта си през 2017 година, когато почина на 94-годишна възраст. Тогава тя остави на дъщеря си състояние от 40 милиарда долара – основно дялове от компанията.

Тъй като Франсоаз е единствено дете, също както и Лилиан бе единствено дете на основателя на фирмата, след смъртта на майка си Франсоаз получи всички нейни акции и днес тя притежава 34,7% от дяловете на L’Oreal.

Сложните отношения между Франсоаз Бетанкур Майерс (вдясно) и майка й (в ляво) станаха дори повод за документален филм по “Нетфликс”

Заместник-председателка е на 16-членния борд на директорите на L’Oreal.

Двамата ѝ синове – вече четвърто поколение в семейния бизнес – също са в управителния съвет.

През годините Бетанкур Майерс е получила огромни парични суми от дивиденти на компанията, но най-ценното, което притежава, са самите акции на L’Oreal.

L’Oreal е основана през далечната 1909 година, а днес френският конконцерн е най-големият производител на козметика в света, притежаващ марки като “Ланком”, Kiehl’s, “Мейбълин” и “Гарние”. В него работят повече от 85 000 души по целия свят.

През 2022 г. компанията е отчела приходи от над 38 милиарда евро.

Но това не винаги е било така. Дълго време акциите бележеха застой, но от 2011 г. насам те са във възходяща тенденция.

През 2012 г. цената им достигна 100 евро за акция и продължиха да поскъпват – като изключим само времето на пандемията от Ковид-19.

На 19 декември 2023 г. цената достигна исторически връх от 460 евро за акция, което означаваше пазарна капитализация от над 240 милиарда евро. Именно това изстреля Бетанкур Майерс нагоре в класацията на най-богатите хора със състояние от над 100 милиарда долара.

Тя обаче не е най-богатият човек във Франция.

Тази титла принадлежи на Бернар Арно, собственик на групата за луксозни стоки LVMH и временно най-богатият човек на планетата. По данни на “Блумбърг”той притежава 179 милиарда долара.

Трудното изкачване до върха

Бетанкур Майерс обаче не стигна лесно до върха. Отношенията с майка ѝ са обтегнати, стигна се и до публична разправа, която медиите определиха като най-големия скандал във Франция. Той стана и повод за сериал от три части, заснет от “Нетфликс”, наречен “Аферата Бетанкур”.

По време на дългите и епични съдебни битки Бетанкур Майерс успя да отстои позицията си и да запази по-голямата част от състоянието на майка си.

След смъртта на майка си Бетанкур Майерс пое изцяло управлението и само година по-късно нейното име вече фигурираше в класациите с най-богатите хора.

Дотук тя е успяла да увеличи наследените от майка си 40 млрд. долара повече от два пъти – благодарение на безпрецедентното поскъпване на акциите на L’Oreal.

Освен в акции на L’Oreal, тя и семейството ѝ инвестират и в други проекти чрез семейната холдингова и инвестиционна компания Tethys.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Интернет

Similar Posts