| | | |

Политолог: След ротацията новият кабинет би трябвало да бъде избран с мандата на ГЕРБ

Подаването на оставка на сегашния кабинет в първата половина на март заради ротацията и гласуването в същото Народно събрание на кабинета с премиер Мария Габриел не е прецедент в историята ни.

снимка: Архив

Това коментира във Варна политологът от изследователски център “Тренд” Димитър Ганев и припомни ситуацията с кабинета “Беров”, която е почти аналогична.

Второто правителство трябва да е с мандата на партия ГЕРБ, паралелно ще се смени и председателят на Народното събрание с представителя на ПП-ДБ Никола Минчев, каза още той.

Политологът Димитър Ганев каза, че след ротацията новият кабинет трябва да бъде избран с мандата на ГЕРБ, защото такава е политическата логика:

„Това, което ще имаме през първата половина на март, е просто нов кабинет в рамките на това Народно събрание.

Такъв казус имахме 1992 г., когато Филип Димитров не успява да събере мнозинство за вот на доверие. Това доведе до оставка на правителството на Филип Димитров и с мандат на Движението за права и свободи се направи втори кабинет в рамките на същото Народно събрание начело с проф. Любен Беров.

Единственият въпрос, който се повдигна, според мен доста излишно, е дали това ще стане с мандат на ГЕРБ или на ПП-ДБ.

Най-нормалното нещо е това да се случи с мандат на ГЕРБ, тъй като министър-председателят е от тяхната партия и второ, защото няма нужда да се удължава тази конституционна процедура с още една седмица или дори може би повече – да се чака втори мандат за ПП-ДБ“.

Източник: БНР

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts