| | | |

Шефът на “Пирогов”: Подаването на оставка е бягство. Ако излязат данни за нарушения от моя страна за ощетяване на болницата…

Подаването на оставка за мен е бягство

Директорът на болница “Пирогов” Валентин Димитров заяви, че е подал два сигнала към прокуратурата и АДФИ, свързани с обвиненията към него от здравния министър проф. Христо Хинков за одитния доклад на болницата.

“Не коментирам случаите с одита, защото съм написал две писма до прокуратурата и до АДФИ. Има назначени проверки, които текат в момента. Поемам ангажимента, когато приключат да изнеса данните от тях”, добави той.

Думите му бяха по повод обявеното от министър Хинков, че ще подаде оставка, ако данните от одитния доклад на болницата се окажат измислени.

Поемам ангажимента, че ако излязат данни за нарушения от моя страна за ощетяване на болницата -ще си понеса отговорността от всички органи от тази държава и ще кажа: “това са резултатите“, каза Димитров

Той изтъкна, че подлежи на наказателна отговорност, ако твърденията срещу него се окажат верни.

“Когато някой си подава оставката, той бяга от проблема. Не си подавам оставката, защото смятам, че има правова държава”, смята Димитров.

Димитров коментира, че когато някой се изказва трябва да носи отговорност за думите си.

“Всички мои срещи с проф. Хинков са отразени в медиите. Последната беше когато дойде в болницата”, поясни лекарят.

Равносметката за 2023 г. сочи, че е било трудна година за болница “Пирогов”.

“Трябваше да се възстанови нормалният ритъм на работа. В периода от 3 години по време на пандемията. “Пирогов” беше една от основните болници, заедно със “Света Анна” и ВМА в борбата с коронавируса”, посочи докторът.

250 748 души са преминали през най-голямата спешна болница през изминалата година. От тях неосигурените са 18 000 души. Докарани от Спешна помощ са над 5 000 човека. Хоспитализираните, преминали и излекувани са 52 604 души. Това е с близо 10 хил. повече от предходната година, обясни още Димитров.

Той обясни, че има много болни, чиито проблеми са като тежък постковид синдром.

“Имаме много голям ръст на инфаркти, белодробни емболии без те да са ковид”, добави Димитров. По думите му това означава, че имунната система на нацията е срината

Относно случаите на деца с алкохолни натравяния по Нова година директорът каза, че не са се увеличили. Но самият факт, че има условия, при които малолетни употребяват алкохол и го правят до състояние, в което да стигнат до болница, е тревожен.

“Пирогов” беше превърната в COVID болница. Всички отделения лекуваха пациенти. В момента болницата няма сключена пътека с НЗОК и затова такива пациенти сега при нас не преминават”, обясни Димитров.

По случаят на жената, свързана с Алексей Петров, директорът потвърди, че тя е прекарала повече от месец в болницата.

“Мерките за сигурност, които бяха взети, бяха сериозни. Имаше периоди, в които тя беше при нас, но не се знаеше. Това се прави винаги, за да се запази тяхната сигурност и достойнство”, посочи директорът.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts