| | | |

Бивш служебен на Радев: Заложеният в бюджета дефицит от 4,8% е прекалено висок, няма как да влезем в еврозоната

Има спад в темпа на ръст на цените, лошото е, че България не може да се доближи до средните нива в еврозоната и в ЕС. В момента имаме двойно по-голяма инфлация от средната за ЕС, което е сериозен проблем.

Това коментира бившият служебен министър на икономиката Никола Стоянов в ефира на Nova News.

снимка: Архив

По думите му заложеният в бюджета дефицит от 4,8% е прекалено висок, за да влезем в еврозоната.

Никола Стоянов изрази съмнение, че ще бъде закрита Държавната консолидационна компания (ДКК), какъвто вариант не изключи настоящият икономически министър Богдан Богданов.

ДКК няма да бъде закрита. Министърът хвърля някакви новини в публичното пространство, за да демонстрира активност преди ротацията.

Уж ще закрива компанията, пък в същото време е пуснал конкурс за ново ръководство. Така че едва ли сериозно се мисли по въпроса, но няма и необходимост да се закрива ДКК, посочи Стоянов.

По темата с „Ел Би Булгарикум“ бившият служебен министър бе категоричен, че дружеството не е ощетено с милион лева, както се твърди. Дори отбеляза, че за първите девет месеца „Ел Би Булгарикум“ е на плюс заради приходите си от чужбина.

На въпрос дали можем да постигнем ръст от 3,2% на икономиката, каквато перспектива е заложена в бюджета за 2024 г., Стоянов коментира, че на теория е възможно, но реалистично очаква ръстът да е от порядъка на 2,5 процента.

Българската икономика е зависима от твърде много външни фактори. Германия, която е основният ни търговски партньор, отново е в рецесия и това ще се отрази в целия ЕС, не само у нас, предупреди той.

Според Никола Стоянов България трябва да се отвори и към други пазари, които навремето са били традиционни за нас, давайки пример със Северна Африка, Близкия Изток и Южна Америка.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: iStock

Similar Posts