| | | |

Васил Терзиев сезира прокуратурата за нарушения в завода за отпадъци: Безотговорност и харчене на пари! ГЕРБ да поемат отговорност

ГЕРБ да поемат отговорност за това, което са ни оставили като наследство, а не да се опитват да го прехвърлят на следващите.

Това каза кметът на София Васил Терзиев на прескондеренция в Столична община. По думите му всички правят грешки, но достойното, което от ГЕРБ може да направят, е да си ги признаят.

“Бяхме обвинени, че правим медийна акция. С тази медийна акция ние подадохме сигнал в Прокуратурата, т.е. това не е медийна акция или изява. Всички такива инициатива ще бъдат за това, което сме дали като предизборно обещание – да изнасяме всичко на светло”, заяви Терзиев

Кметът коментира, че докладът за състоянието на завода за боклук показал “безхаберие, безотговорност и харчене на пари”.

Сменили сме предишния директор и е назначен вътрешен одит в предприятието за отпадъци в София. Този доклад е направен, над 100 страници е и той ще бъде споделен с обществеността. Нещата са доста по-тежки от това, което сме очаквали.

Явно много ни се разминават разбиранията за това какво значи един завод да работи добре – да се купуват материали на завишени цени, когато са счупени машини – за нас не е нормално. Раздават се бонуси за несвършени работи.

Всяко едно управление прави грешки, нашето няма да е различно, но трябва да се научим да поемаме отговорност за нещата, които са свършени, като тук визирам предходното управление, че трябва да се научи – и са ни оставени като наследство, каза кметът на София и заяви, че са внесли синал в прокуратурата.

Назначеният директор Савов заяви, че 39 машини са за основен ремот, от 136 машини и агрегати – 86 са за основен ремонт и това е само за трите години, в които е пуснат заводът да работи.

Основната работна заплата на работник за месец юли миналата година е 930 лева, а заместник-директорът е получил 12 000 лева – за месец, в който заводът не функционира, влиза боклук и се заравя в земята.

В определени месеци в последната година между 8 и 12 тона не са отчетени, че са депонирани.

Оборудването е доставено на много високи цени. Направи ни впечатление един лентов транспортьор, който на 31 май е приет като основно средство и три месеца по-късно е нарязан за скрап за скомната сума от 88 000 лева, каза още той.

Терзиев заяви, че всеки, който иска – може да се запознае с доклада.

Савов бе категоричен, че складът е почти празен. Големият проблем е, че едно и също лице приема оборудването и то контролира дали е влязло или не е влязло това оборудване. Това е част от един порочен кръг и трябва да бъде прекратено, смята още той.

Предвидено е да бъде изграден инсинератор и дали това е най-разумното предложение. Има много технологии, които трябва да бъдат анализирани. И на тяхната база да се направи най-разумното предложение, заяви градоначалникът.

На въпрос какъв е размерът на нанесените щети, Савов бе категоричен, че все още се уточняват и се откриват още и още нарушения.

Те уточниха, че директорът е получавал 10 000 лева заплата, а заводът е бил в много лошо състояние, а бонусите вървят в геометрична прогресия.

Терзиев сподели, че вместо да се преработват отпадъците те са били депонирани. До няколко години ще имаме голям проблем, ако заводът не започне да работи по друг начин, каза той.

Мерките не са по-различни от това, което се прави през зимния период. Справяме се все по-добре.

Първият сняг бе много и върху разлистени дървета. Набелязали сме доста подобрения в самия процес и кой какво трябва да направи. Имаше пропуски в самия процес, сега ги описваме и всеки, който му е интересно може да се запознае как работи системата.

Отчели сме не само недостига на ресурси, но видяхме, че има неща в самия процес, които трябва да се подобрят, обясни кметът на София.

Надеждите ми са, че този четвъртък ще имаме прогрес и ще имаме избран председател на СОС. Това е приоритет номер едно, за да отпушим работата на СОС, за да не страда града. Софиянци не ги интересуват дребните игри, а ползите за града каза Терзиев. “Всички варианти са на масата”, каза той.

Запитан дали имат идея за какво ще се дадат повече пари, той заяви: детски градини, спорт, култура и инфраструктурните проекти. Никаква спирачка няма да се удря, обясни той.

ГЕРБ-СДС не искат да си говорят с нас. Никога не сме спирали да ги каним и да търсим диалог, за да има общински съвет. Ние не спираме да искаме да правим за града, ако гледаме предизборните програми и не би трябвало да имаме различия с тях, каза Васил Терзиев.

Работим с това, което разполагаме и няма да ни чуете да се оплакваме, подчерта градоначалникът на столицата.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Кадър

Similar Posts