| | | |

Гечев: Крайно време е у нас да се забрани със закон да се приемат екзотични предложения и закони, които ги няма никъде другаде

Сглобката иска да политизира още повече съдебната система на България.

Това каза проф. Румен Гечев от БСП в “Още от деня” по БНТ.

С концепцията за забрана на “екзотични предложения” е законодателството отново излезе депутатът от БСП проф . Румен Гечев.

Пореден повод за идеята, която вече е изказвал “къде на шега, къде наистина” и от парламентарната трибуна се оказаха конституционните промени.

Той коментира водещите политически теми, свързани с дебатите около промените в Конституцията и приемането на България в Шенген.

Според него не се очертава спокойна политическа година, а напротив.

Промените в Конституцията по отношение на съдебната система той квалифицира като “политизиране”.

“Това натъкмяване на съдебната система на България с политически средства от силните на деня в момента противоречи на всякакви демократични принципи”, категоричен е народният представител от “БСП за България”.

“Сглобката гласува тя да си избере нов прокурор. Да си избере състав на висшите съдилища т.е. да политизират още повече съдебната система на България, която и без това не работи достатъчно ефективно според българския народ, не само според нас”, коментира Гечев.

Според депутата политизирането внася допълнителна нестабилност в страната. Определи като “скандално” предложението за възможността депутати и министри да са с двойно гражданство.

“Особено скандално е предложението за двойно гражданство. Ако си гражданин на две страни кой народ представляваш? Тук стигаме до абсурди”, коментира Румен Гечев.

По отношение на мотивите, с които президентът Румен Радев сезира Конституционния съд, Гечев потвърди, че позицията на президента кореспондира с тази на БСП.

“Аз четох мотивите и същите мотиви ние ги споделяме в нашата парламентарна група. То се очакваше,че президентът ще предприеме такава стъпка”, каза Румен Гечев.

Социалистите обаче още се чудат имали смисъл и те да вкарват искане до съда, предвид неговите мотиви и текстовете, от които е недоволен държавният глава.

“Това са различни институции, реакцията е свързана с нарушението на Конституцията, не само според него, засегнати са и правомощията на президента, нямаше как да реагира”, коментира депутатът.

И настоя, че позицията на БСП е била ясна още по време на обсъжданията в НС, когато депутатите й изразявали мнение и в ресорните комисии, и в пленарната зала.

“Нашата позиция по време на обсъжданията беше категорична. Поименно гласувахме против. Така че тук няма кой да ни изземе функциите. Ние си изпълнихме своите задължения към нашите избиратели”, обобщи той.

И макар да подкрепи идеята депутатите да не се разпускат за 3 месеца преди предсрочните парламентарни избори, за да има отчетност на кабинета пред Народното събрание, той не е доволен от ограниченията за избор на служебен премиер.

“Да помислим логично – как ще извадиш гуверньора на БНБ и ще го правиш за 2-3 месеца премиер? Не може!

При нестабилност на политическата система да внесеш и нестабилност в банковата, това е лоша идея. Това е независима институция, как ще се върне обратно да управлява банката?

А Сметната палата контролира правителството и властите.

Как ще нарушаваме разделението на властите? И други екзотични неща има”, заяви Гечев.

И напомни, че “къде на шега, къде сериозно” вече е предлагал да се забрани със закон да се прилагат неща, които няма никъде другаде в закони. Екзотични експерименти в България да не се допускат, настоя Гечев.

Според него макар и не целенасочено президентът Радев пречел на БСП – “с някои от действията си като преди изборите, лансирането на нови лица”, визирайки налагането на хора като Кирил Петков.

Гечев не вижда проблем в това, че представители на БСП са били в кабинета на Кирил Петков – справили се много добре.

“Не виждам лошо ,че сме участвали в коалиционно управление, но разминаванията ни бяха не вътрешно-икономически, а външно-политически, там имаше главоломно разминаване”, настоя той.

И макар финансовият министър да е същият, сега не одобряват факта, че Асен Василев не си променил вижданията за бюджета и “не дава нищо различно от ГЕРБ”.

Според него бюджетът е значително по-малък от БВП, в областта на науката, образованието и технологиите е в пъти по-малко от партньорите в ЕС.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts