| | | |

Проговори собственикът на кораба, по който руски военни откриха огън в Черно море

В неделя сутринта търговският кораб „Шюкрю Окан” беше спрян от руския военен съд „Василий Биков” в международните води на Черно Море. На борда му от хеликоптер се качиха руски военни, за да проверят дали няма боеприпаси или друга военна помощ за Украйна.

Какъв е бил курсът на „Шюкрю Окан”?

Корабът тръгва от град Халкида в Гърция. Край Истанбул презарежда с гориво, а екипажът се сменя. След това плавателният съд тръгва през Босфора, за да стигне до зоната за закотвяне край румънския град Сулина.

Преди това обаче е пресрещнат от руския „Василий Биков”. Били са произведени предупредителни изстрели и корабът е спрян. Локацията е на около 140 километра от българския бряг.

Собственикът и оператор на „Шюкрю Окан” е Исмаил Окан. Той разказа пред Нова телевизия, че в неделя по време на проверката са поддържали връзка с капитана на кораба.

Исмаил Окан обясни, че руснаците са се качили на борда от въздуха и са проверили всички каюти и помещения, за да търсят скрити военни и военна техника. След като нищо такова не е открито, корабът е освободен.

„Шюкрю Окан, Шюкрю Окан. Аз съм руски военен кораб. Моите оръжия – към твоята кърма. Край”.

Това съобщение чуват в мостика на кораба „Шюкрю Окан” в неделя сутринта. Изпратено е от военния кораб „Василий Биков” в международните води на Черно море.

„Накарали са капитана да спре двигателите и да чака. Капитанът се е изплашил много, защото такива неща никога не са се случвали в международни води”, споделя собственикът на кораба.

Капитанът насочва кораба на запад, за да опита да се свърже с турските власти и компанията собственик.

„Капитанът каза, че е имало стрелба, но не и по корпуса на кораба. Стреляли са около него, за да привлекат вниманието на екипажа, може би.

Свързал се е с турските военни, обяснил е ситуацията.

В този момент руският кораб се е приближил. Над кораба е дошъл и хеликоптер, с който са се качили руснаците”, допълва Исмаил Окан. Започва пълна проверка на борда.

„Проверявали са и паспортите, но са установили, че всички на борда са турски граждани. Около 1 час е продължило претърсването. След това са се качили на вертолета и са освободили кораба”, обяснява собственикът на плавателния съд.

Според международните разпоредби такива проверки в свободни води са позволени, ако държавата, която я извършва, се чувства застрашена.

А капитан Димитър Димитров, президент на Европейската конфедерация на асоциациите на морските капитани, видя ясен опит за сплашване.

„Всяка държава има право, когато са нарушени нейните интереси, да преследва, включително и търговски кораби. В случая, предполагам, че Руската федерация точно с това ще оправдае нейните действия”, посочи той.

Очаква се случаят да даде сериозно отражение върху бизнеса в региона. Според капитан Димитров след този акт застрахователите ще повишат застрахователните такси и ще се оскъпят стоките, които влизат и излизат в нашия район.

Бившият министър на отбраната Велизар Шаламанов допусна, че не е изключено и кораб под български флаг да се превърне в мишена.

„Много по-важно е да бъдат взети необходимите мерки това да не бъде допускано – чрез инструментите на въздържане.

Инструменти, с които България разполага не в пълен обем, но като част от НАТО и ЕС има много по-голям инструментариум, който да ползва”, каза той в ефира на „Здравей, България”.

От българското Министерство на отбраната днес запазиха мълчание.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts