| | |

Екатерина Михайлова видя ролята на ДПС след ротацията

ДПС участват в управлението. Дори очаквам след ротацията правителството да има много по-голяма подкрепа. Те застанаха зад властта още в началото, когато Карадайъ и Пеевски гласуваха “за”. Още следващите месеци ще видим какви сделки са постигнати.

Това каза по НОВА юристката Екатерина Михайлова.

По думите ѝ ротацията ще се случи без сътресения.

“Явно се постига съгласие между участниците в управлението. Председателят на парламента по всяка вероятност ще бъде човек от средите на ПП–ДБ. Имаме по-различно коалиционно правителство.

Няма споразумение, но има изначална договорка. Не всичко е изчистено и решено, появяват се и нови неща, които трябва да бъдат изговаряни.

Когато си в управление и имаш собствено мнозинство, по-лесно се вземат решения”, подчерта експертът.

“Един конституционен съдия трябва да има 15 години юридически стаж и високи морални и професионални качества. Въпросът е какво разбираме под тези определения и дали избраните отговарят на критериите. Преценката е на излъчващите.

Добре е да има друг ред на избор – предложения от професионални съсловни организации. Има поне няколко авторитетни, които са заявявали желание. Да се предложи набор от хора, които да се прегледат според биографиите им и накрая да се избере. И да има няколкостепенен избор”, коментира тя.

Според нея е крайно време да се попълни съставът на Конституционния съд .

“12 души не са много. Решенията се вземат с мнозинство от 7 души. В момента са 10 – той е на ръба на възможностите да функционира.

КС се формира от НС, президент и съдебна власт. Идеята да има смяна в състава на този орган на всеки три години е, за да бъде попълван от трите части, така че да няма мнозинство от нито една от излъчващите институции”, посочи Михайлова.

Тя е работила и с двамата кандидати за конституционни съдии – Белазелков и Атанасова, но отказа да им даде оценка.

“Преценката ще бъде на депутатите след изслушване на двамата. Едно е писаната биография, друго е когато останеш очи в очи с човека. Изборът изглежда предрешен”, смята юристката.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Нова

Similar Posts