| | | |

Хванаха се за гушите: Бившите коалиционни партньори БСП и ДБ влязоха в ожесточен сблъсък

Може да се стигне до коалиция на войната и се очертава това нещо. По-важното е да не се даде оръжие на Украйна, за да не влезе страната ни във войната на Русия с Украйна.

Днес депутатите гласуват дали България ще изпрати оръжие на Украйна. В комисията по отбрана предложенията на ГЕРБ и Демократична България бяха обединени в едно. Министерството обаче има съображение, че старата техника няма как да бъде напълно заменена с нова от НАТО.

В ефира на „Тази сутрин“ по бТВ един срещу друг по темата се сблъскаха Борислав Гуцанов от БСП и Стоян Михалев от „Демократична България“.

„Предричах, че може да се стигне до „коалиция на войната“. По-важното е да не се дава оръжие на Украйна. Погрешно е твърдението, че това ще доведе до модернизация на армията. Не трябва да даваме оръжия, за да не влизаме в този конфликт“, категоричен е Гуцанов.

„Кое да дадем – ПВО ракетите ли? Помните ли като ликвидирахме балистичните ракети – нещо дойде ли на тяхно място? Предложението им е да дадем и да купим, а не да получим“, посочи депутатът от БСП.

Според Гуцанов едно е да дадат оръжия Португалия и Испания, а съвсем друго е да го направи България. Ние сме на път да намалим боеспособността на армията, предупреди депутатът от БСП

Борислав Гуцанов посочи, че когато се говори за национална сигурност, трябва да се даде сметка какво е въоръжението на България. Над 70% от хората в България не искат да се дава въоръжение на Украйна и не искат да стават пряк участник във войната, отчете Гуцанов.

Той допълни, че модернизацията на армията трябва да стане тогава, когато ще е ясно кой ще плати за нея и кога ще дойде. Гуцанов призова да се направи референдум, с който се види дали българските граждани искат да бъде дадено оръжие на Украйна.

БСП направили един огромен мъдър политически ход да има председател на Народното събрание, за да се говори за таван на цените и за доходите, а не за оръжия за Украйна, обясни Гуцанов.

Стоян Михалев от „Демократична България“ добави, че България не може да седи безучастна и да се играе на неутралитет във войната на Русия с Украйна. Над 27 държави в Европа дали оръжие на Украйна и коя от тях е въвлечена във войната, запита Михалев.

Според него умиротворител във войната е този, който храни крокодил, надявайки се да го изяде последен. Ако продължаваме в настоящата посока с право ще ни говорят останалите държави, че България е предател, изтъкна Михалев.

800 етнически българи подписали писмо до парламента, с което не искат да бъдат предавани и да се изпрати оръжие на Украйна, посочи Стоян Михалев.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts