| | | |

Карадайъ с първо интервю след хвърлената оставка: Доган не беше съгласен да подам оставка

В много добри отношения сме и с г-н Доган, и с г-н Пеевски, и с други колеги, с които си вършим работата

Той подаде оставка от лидерския пост на 7 ноември 2023 г., а нов председател ще бъде избран на Национална конференция на 24 февруари. Почетният председател на ДПС Ахмед Доган препоръча да има не един, а двама съпредседатели – Делян Пеевски и Джевдет Чакъров.

„Два мандата съм бил председател на ДПС в един тежък период, успехите след два мандата са ясни – друг е въпросът, че по средата имаше и COVID, който прекъсна нормалния политически ход.

Но народните ни представители в този период от 26 станаха 36, кметовете ни на общини станаха от 34 на 38. Имаме постижения в този период“, отчете Карадайъ.

Има структури на ДПС, които работят само срещу финансиране.

Това обяви в неделя по БНТ председателя на партията в оставка Мустафа Карадайъ в отговор на въпрос дали вината за превръщането на ДПС в корпорация е негова или трябва да се търси върху името Пеевски.

На 3 януари почетният председател на партията Ахмед Доган обяви, че ДПС е на път да се превърне в “корпоративна, платена, партийна организация”.

Тогава Доган ландира идеята си ДПС да има двама съпредседатели Делян Пеевски и Джевдет Чакъров.

“В някои от структурите, в някои от регионите се работи само срещу финансиране. А и само това се чака. Това не е явление само за ДПС и в ДПС. Притиснителното е това да не се превърне в основен принцип в партията”, коментира в неделя Мустафа Карадайъ.

Той обаче заяви, че “за целите на разговора” не е нужно да се назовават регионите и структурите.

Не може да се персонализира отговорност

“Не може да се персонализира отговорността за това явление. Нещо повече има определени структури, които работят само срещу финансиране и само това чакат. Те са превърнали партийната си битност и дейност във финасиране, работа. Няма финансиране, няма работа”, каза още той.

От думите му стана ясно, че според него ДПС не е в криза.

“ДПС не е в криза, няма трусове. Нормално е да има промени в ръководните позиции, има модел на приемственост в ДПС. Имали сме и трима съпредседатели”, заяви още той в “Денят започва с Георги Любенов” на БНТ.

Доган не е искал оставката на Карадайъ

Мустафа Карадайъ обяви, че почетният председател на партията Ахмед Доган не искал да приеме оставката му като председател на ДПС.

“Заявих му, че ще подам оставка, той не беше съгласен. Опитвам се да не бъда на политическия терен, за да се отвори пистата за процесите за бъдещето на партията”, подчерта Мустафа Карадайъ.

Оставката ми не беше лесно решение. Два мандата бях председател, преди това два мандата бях секретар на партията. Преди това бях два мандата председател на младежката организация.

Аз съм в ДПС от 1996 година, представяте ли си колко време е това? Много дълъг период – човек амортизира през времето, а в мен има и натрупана умора. В един момент се получава така, че има едно ново поколение по-млади политици, които имат своята амбиция и трябва да имат шанс за развитие.

От друга страна – всички залагат на сигурност, на познатото, на изпитаното. Затова аз имах няколко разговора с Доган, когато реших, че ще подам оставка. Той не беше съгласен, проведохме 3, 4 разговора. Но аз вече бях решил.

Любопитен детайл е, че така той оправда и отсъствието си от парламента с опитите си да не “бъде на политическия терен”.

Тандемът Чакъров – Пеевски

“Логиката за съпредседателите, то необходимо условие е да се допълват. Съпредседателството е ефективно тогава, когато има взаимно допълване.

Водещият Георги Любенов попита дали в поколението на “нетърпеливите”, “хиперактивните” политици влиза Делян Пеевски, а в поколението на “ценността и традицията” влиза Джевдет Чакъров и добави – Така ли трябва да си ги представяме двамата съпредседатели?

“Много е близко до отговора, който бих дал аз”, каза Карадайъ. Не искам да определям предложените за съпредседатели – поколенченски. По-скоро тях ги определям като хора, които евентуално биха покрили очакванията на различни групи ДПС-ари.

От думите на Карадайъ стана още ясно, че етническият българин в лицето на съпредседателя Делян Пеевски ще говори по-скоро на българската аудитория, а етническият турчин Джевдет Чакъров на населението в смесените райони.

Целта пред ДПС е да се разширява, стана още ясно от думите на Карадайъ.

“ДПС няма стратегическа цел да е първа политическа сила. Но тя може да е втора или трета политическа сила. С г-н Пеевски се надявам да успеем да го постигнем това”, каза още Карадайъ.

За “залитането към Турция”

Мустафа Карадайъ коментира и подозренията, изказани в публичното пространство от анализатори, че предварително е отстранен от лидерството в ДПС заради залитане към Турция и данни за чести срещи с бившия турски посланик в София.

“Коментират, че съм залитнал към Турция. Не, за подобряването на активните отношения с Република Турция, ние го имаме като приоритет и все още го имаме.

И работим затова по решение на колективните органи на партията. България има стратегически интерес да има много добри отношение с Р Турция, в частност разбира се и ДПС като българска политическа партия.

Анализатори, които се самоопределят като познавачи на ДПС говорят за етнореволюция, изобщо дават ли си сметка какво правят, че това е терминология от Възродителния процес. Те дават ли си сметка какви асоциации възбуждат у нас ДПС-арите”, каза още Карадайъ.

На финала Карадайъ отказа да коментира информации в медиите, че пътят му ще продължи като посланик в Анкара или като евродепутат.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Кадър

Similar Posts