| | |

Лилков и Контрера: Коалиционно споразумение не може да бъде постигнато. На 25-и трябва да…

Положително е, че и БСП се присъединиха към разговорите. Общо е мнението, че на 25-и трябва да намерим решение.

Това каза общинският съветник от “Синя София” Вили Лилков след днешната среща в Столичния общински съвет по повод кризата с избора на председател на СОС, предаде репортер на Novini.bg.

Повторихме нашите предложения – а те са избор на временен председател до приемането на бюджета, структуриране на постоянните комисии на Общинския съвет на паритетен принцип в зависимост от представителството на всяка политическа сила в Общинския съвет, кметът да внесе програма за управление, реформи и структура на общинската администрация.

Общинският съвет да започне работа по изготвяне на оперативната програма и да започнем вече да отхвърляме работата, която се е натрупала като преписки и доклади към Общинския съвет и кметът да започне да отговаря на традиционните въпроси на граждани и на общински съветници, заяви Лилков.

Времето до приемането на бюджета, след което временният председател ще подаде оставка, ще даде възможност на политическите сили да продължат преговорите за евентуално съставяне на коалиционно мнозинство, което да поеме управлението на столицата, добави той.

Това е рамката, в която трябва да влезем, тъй като в момента е явно, че коалиционно споразумение не може да бъде постигнато. Това е нашето предложение – на “Синя София” и на Карлос Контрера, посочи Вили Лилков.

В отговор на въпрос общинският съветник уточни, че предложението за ротационно председателство е отхвърлено от повечето от политическите сили.

За мен е положително, че разговорите продължават, защото можеше да се случи обратното, каза общинският съветник от ВМРО Карлос Контрера.

Категорично не изключвам никоя от политическите сили от разговорите. Отново ще поканим колегите и от ГЕРБ, и от “Възраждане”.

Надяваме се в четвъртък или в петък отново да имаме среща, на която кметът Васил Терзиев обеща да запознае общинските съветници с отчетите и предвижданията за бюджета, което ще бъде изключително полезно, поясни Контрера.

По силата на обстоятелствата идеята за временен председател остава единствена в момента на масата. Не можем да разсъждаваме за нещо по-дългосрочно, тъй като политическата обстановка е такава.

За нас е изключително важно паралелно да водим и разговора за постоянните комисии, за да не се окажат те друг голям проблем.

Смятам, че в крайна сметка разумът ще надделее. На 25-и трябва да излезем с решение, защото иначе Общинският съвет се превръща в нещо като фарс, което не е добре за града, каза още общинският съветник от ВМРО.

Вили Лилков предупреди, че след 13 февруари, когато ще са изминали три месеца от старта на работата на Столичния общински съвет, започват да възникват юридически казуси.

Те ще бъдат задавани като въпроси на Общинския съвет. Не е приятно да изпаднем в тази ситуация – да се поставя под въпрос легитимността на Общинския съвет.

Затова призоваваме всички политически сили да поемат отговорност и да намерим решение до 25 януари, заяви Лилков.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts