| | | |

ШОКИРАЩИ разкрития: Белазелков, кандидатът на ПП-ДБ за конституционен съдия, подкрепил…

Съдия Белазелков, подкрепил с подписа си убиеца Полфрийман, се готви да яхне Конституционния съд!

Бившият шеф на Съюза на съдиите в България Борислав Белазелков е подкрепил с подписа си призива за освобождаване на австралиеца Джок Полфрийман, който наръга смъртоносно студента Андрей Монов, пише БЛИЦ.

20-годишното момче бе заклано на 28 декември 2007 година на столичния площад “Света Неделя”, а убиецът му Полфрийман бе осъден на 20 години затвор, но след това пуснат предсрочно от тричленка на Апелативния съд – София с председател Калин Калпакчиев.

Самият Калпакчиев също членува в ССБ. Скандалното му решение по случая “Полфриймън” предизвика справедливото възмущение на българското общество.

Вероятно, за да потушат гнева на радетелите на справедливостта, от ССБ набързо организираха подписка в защита на Калпакчиев и компания, в която се включи Белазелков.

Сега същият този Белазелков се готви не само за конституционен съдия, но има амбиции дори да оглави Конституционния съд.

В юридическите среди се притесняват, че ако Белазелков яхне една от най-важните институции в правораздавателната система, той може да се превърне в проводник на прокарване на скандални решения като признаване на еднополовите бракове.

За това неведнъж се обявиха и партиите, които издигат кандидатурата му за КС – Демократична България и Продължаваме Промяната.

Бившят съдия Белазелков се ползва с благословията не само на ДБ и ПП, но и с личната симпатия на печално известния председател на ВКС Лозан Панов, който използва поста си като трамплин в битката си за президент, но я загуби безславно.

Когато през май 2021 г. Белазелков е пенсиониран като съдия, заради навършването на 65-годишна възраст, Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет, начело с тогавашния съдия №1 Лозан Панов, го предлага за най-високото държавно отличие орден „Стара планина“.

Две години и половина по-късно президентът така и не е намерил за основателно да изпълни това предложение.

Дали пък причината не се крие в справките, които президентът получава от контраразузнавателните служби?, пише Труд. бг.

Далеч по-голям проблем е, че още докато е действащ магистрат, Белазелков допуска да изпадне в серия от зависимости – политически и не само.

През 2015 г., когато Христо Иванов подава оставка като правосъден министър, а Лозан Панов държи политически речи в зала „Тържествена“ на Съдебната палата, Белазелков е председател на Съюза на съдиите в България – магистратската организация с по-малко от 10% представителност, но с ярко изразена политическа пристрастност.

Именно в мандата на Белазелков, ССБ играе изключително деструктивна роля в политизирането на съдийското съсловие и опитите за силово кадруване по върховете на правосъдната система.

Мандатът на Христо Иванов в МП всъщност минава под пълното синхронизиране на действията със Съюза на съдиите.

Важен детайл е, че докато Христо Иванов е министър, неговият заместник – съдията от Софийски районен съд Петко Петков, е натоварен с организирането на конкурс за нотариуси.

Петков влиза в правосъдното ведомство от позицията на заместник-председател на ССБ, т.е. на Белазелков.

И докато Петков отговаря за провеждането на конкурса, който е съпроводен с множество съмнения за нередности и дори корупция, то съдията от ВКС Борислав Белазелков,

неговата съпруга – нотариус Ксения Белазелкова и тогавашния юридически съветник на президента по това време Росен Плевнелиев – Кристиан Таков, се оказват лектори на семинар за кандидати за нотариуси.

Докато трае всичко това през 2015 г., в юридическите среди за първи път се лансира идеята Белазелков да бъде издигнат за член на Конституционния съд, където да представлява лобито около Христо Иванов, ССБ и близката до организацията адвокатска кантора на съдружниците Доковска, Лулчева и Георги Атанасов. Макар и девет години по-късно, това се случва.

Според редица публикации в медиите, настоящата номинация на Белазелков е била направено лично от председателя на „Да, България“ Христо Иванов.

Едва ли е случайно, че сред учредителите на партията е и адвокат Георги Атанасов.

От друга страна не бива да се пропуска факта, че са налице и тесни обвързаности на същите тези политико-магистратски кръгове, с медийната империя на Иво Прокопиев.

Не само по линия на общото финансиране с грантове, но и със стройно изградената машина за пропаганда, в която постоянни говорители са именно магистратите от ССБ.

Докато същевременно медиите от кръга „Капитал“ ги бранят със завидно усърдие при всеки опит да бъде осветена зависимостта им. В този смисъл е повече от очевидно, че за пореден път сме изправени пред нездраво желание за инсталиране на един от най-висшите постове в държавата на човек, приближен до този кръг, отбелязва Труд.

А как се съотнася това поведение с изискването за морален интегритет на конституционните съдии – които трябва да притежават високи професионални и нравствени качества, „независимите“ медии удобно пропускат.

Що се отнася до опита на Борислав Белазелков като върховен съдия, то в юридическите среди името му далеч не се приема еднозначно.

При това не заради политическите и други скрити зависимости от адвокатски кръгове, а заради твърде спорни решения, особено по тълкувателни дела на ВКС, част от които мнозина смятат за лобистки и в полза за банките и кредитните институции или както е казано в Светото писание: „Прекалено праведния и Богу не е драг“.

От всичко дотук става ясно, че кандидатурата на Белазелков далеч не е безспорна, а по-скоро разкрива тежки лобистки зависимости от определени кръгове на влияние в съдебната система, политиката и бизнеса.

Източник: Епицентър

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts