| | | |

Плевнелиев: Бегом към еврозоната! Това ни спасява и нищо друго. Ако изпуснем сега влака, той няма да се появи пак

Гледайки голямата картинка, искам да благодаря на правителството, парламента и трите проевропейски политически сили, които изковаха това решение.

Не беше лесно. България беше в кошмарен сценарий – че Румъния ще дръпне здраво напред, България ще остане сама, разкрачена между Изтока и Запада.

Това каза пред bTV Росен Плевнелиев, президент на България в периода 2012-2017 г., по повод частичното влизане на България в Шенген.

„Правителството успя 4 големи неща да постигне без много много да разберем за това“, посочи той и изтъкна преодоляването на ветото на Нидерландия, което беше налагано в продължение на 12 години.

„Първо успя да ни запази в тандем с Румъния – това беше изключително важно, при положение, че съседите ни бяха значително по-напред от нас.

Второ – успяхме да преодолеем 12-годишното вето на Холандия чрез конституционна реформа“, каза още Росен Плевнелиев.

Що се отнася до ветото на Австрия той поясни, че тази страна не е сама в проблема с мигрантите.

През 2023 г. само една провинция в Германия е поела повече бежанци отколкото цяла Франция, подчерта още той и допълни, че престъпността в Берлин сега е път пъти по-висока в сравнение с година по-рано.

„Аз се радвам, че Европейската комисия и всички държави-членки постигнаха пълен консенсус по реформата, която беше разписана и влезе в сила в края на миналата година. Тя ще се случи

„Досега България не беше по никакъв начин член на Шенген – сега ще бъде“, подчерта Плевнелиев.

„Нито една държава сама по себе си не може да реши нито миграционния проблем, нито геополитическия проблем, нито войната в Украйна, нито тероризма. Само заедно. Затова приличаше на България да направи това финално усилие – да влезе в Шенген като система“, коментира той.

Президентът изтъкна, че Австрия има своите основания да има притеснения. Тя иска затягане на контрола по границите.

Росен Плевнелиев подчерта също така, че изборите в Австрия през септември 2024 г. са истински важни – не само за австрийците, но и за нас. „Австрия е нашата врата към Европа. Австрия винаги е била геополитическа сила, която е имала влияние върху Балканите, заедно с Русия и Турция“, каза още той.

Припомни също така, че в Австрия и Германия през 2023 г. са пристигнали 350 000 незаконни бежанци. Ето защо тези държави имат пълното право да попитат: „Вие откъде идвате?“.

Той беше категоричен, че Европа има нужда от политика, подобна на тази в САЩ по отношение на мигрантите с въвеждането на „Зелена карта“.

Президентът си спомни как преди няколко години тогавашният канцлер на Германия Ангела Меркел се обърна с призив към мигрантите да идват в Европа:

„Канцлерът на Австрия Файман ми звънеше няколко пъти: „Моля ви, говорете с Меркел, не може така неконтролируемо, поучете се от американците“.

„Тук Австрия по-скоро ни помага, защото по гръцко-турската граница беше разграден двор. Вече не е така с помощта на Фронтекс. Така трябва да бъде и на българската граница“, обясни той.

„На ръба сме на много тежък сценарий за България. Имаме една война в Украйна. Ако Путин победи в Украйна, ще направи това, което направи в Беларус – ще инсталира един диктатор.

Идва въпросът кои ще бъдат следващите“, коментира той и посочи, че ако България не беше станала част от евроатлантическите структури, тя би се оказала сама и в ситуацията като по време на Втората световна война и преди Първата световна война.

„Не искаме нов Берлински конгрес“, заяви той.

Плевнелиев коментира и информацията, че партия „Продължаваме промяната“ е плащала на американска лобистка фирма. „Не е нормално, че една политическа партия плаща за лобизъм“.

„Уважаеми български политици, ако вие лобирате за да влезем в еврозоната, така че България да получи няколко големи стратегически инвестиции, аз ще се радвам и ще ви благодаря за това.

Но ако вие лобирате за тяснопартийни интереси, моралът е едно, ценностите са друго“, заяви той.

По думите му, световният ред, установен след Втората световна война, си отива.

„Путин иска да счупи стария световен ред, за да получи по-голяма част от новия. Това звучи ли ви като Хитлер? Къде е България в този момент?“, попита той.

„Бегом към еврозоната. Това ни спасява и нищо друго“, категорично заяви той и даде за пример Хърватия, която сега е далеч напред пред нас.

„Ако изпуснем сега влака, той няма да се появи пак. Когато сме в еврозоната, ние сме интегрирани с Европа. Контролът на Путин приключва“, смята Плевнелиев.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: бТВ

Similar Posts