| | | |

Политолог разкри коя е работещата формула, за да се разреши кризата в СОС

“Споделен мандат” ще реши тримесечният проблем на Столичния общински съвет (СОС) и органът ще заработи. Тази формула ще отблокира местния софийски парламент и ще свали напрежението между политическите групи и ще намали личната неприязън между отделни съветници.

снимка: Архив

Това препоръча в интервю пред БНР проф. Светослав Малинов, преподавател по политология в Софийския университет “Св. Климен Охридски”.

В предаването “Преди всички” професорът коментира варианта за неработещия СОС.

Частичните избори трябва да се избегнат. На практика трудно може да се стигне до нови местни избори, това са клюки и хипотези.

Не изключвам протест на Московска 33 заради невъзможността съветниците да излъчат председател и да намерят начина да работят заедно и да взимат решения. Но невъзможността за председател ги блокира напълно”, прогнозира професорът по политология в Софийския университет.

Той сподели за усещането си, че ако се избере председател на СОС толкова бързо ще започнат да взимат решения – бързи и популярни, че никой няма да гледа какво е мнозинството.

“Много рядко СОС трябва да взима сериозни политически решения или по политики, където мнозинството трябва да е твърдо. На общинско ниво не се работи така всекидневно.

Нека се намери формула да се излъчи председател и СОС ще заработи, защото кметът е стабилен и той не подлежи на ротация”, препоръча проф. Малинов.

И припомни, че при споделения мандат, който ще позволи да заработи СОС и да започнат да се решават проблеми на града, никой няма да упреква тези, който преди изборите са се клели, че няма да правят коалиция.

“Защото кметът не е коалиционен кмет и стои стабилно”, аргументира се професорът.

При споделения вариант трябва да се избере кой започва и кой завършва мандата, защото в края идват избори и това има значение.

“Второ по-добре е да има поносимост и да няма лична неприязън.

“Споделеният мандат” премахва усещането на несправедливост и сваляне на напрежението. Нека да има и споделено председателство между първите 3 групи, а могат и да приобщат и малките.

Тази практика, когато една коалиция вкара един ли двама в интуиция, поделянето дава усещането за справедливост. А сега може да не е ефективно, но при такава конфронтация и да се признаят авторитети нека използваме стар начин”, коментира проф. Малинов.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка СОС

Similar Posts