| | | |

Съдът разреши бездимните цигари в заведенията

Съдът разреши да се пуши в ресторанти, барове и заведения от закрит тип, но само ако е IQOS и Glo.

Употребата на устройства за нагряване на тютюн (бездимни устройства) не е тютюнопушене и не представлява нарушение на забраната за тютюнопушене. Това става ясно от решение на Софийски районен съд (СРС) от 13.11.2023 г.

Решението на СРС е взето след наложена глоба от страна на Столична регионална здравна инспекция (СРЗИ) в размер на 500 лв. заради използване на устройствата в закрито пространство. Столично заведение е обжалвало санкцията.

Съдът констатира, че деянието не съставлява административно нарушение.

“Законодателят е въвел единствено забрана за тютюнопушенето в закритите обществени места, а не употребата на тютюн въобще.

Съдът намира, че употребата на посочените устройства и установени от проверяващите бездимни тютюневи изделия не попадат в приложното поле на забраната и допускането на тяхната употреба на закрити обществени места не е нарушение на посочената разпоредба”, пише още в решението съдия Павел Панов от СРС.

И допълват, че законът не забранява всякаква употреба на тютюневи изделия на закрити обществени места, а единствено тютюнопушенето.

Случката е от 24.03.2023, когато инспектор от Столична регионална здравна инспекция (СРЗИ) установил, че в бара, който бил закрито помещение, много клиенти пушели бездимни тютюневи изделия – IQOS и Glo, а салонният управител не предприемал мерки.

В заведението по време на проверката от установените устройства не излизал тютюнев дим, нямало мирис или пушек.

Устройствата били бездимни тютюневи изделия, които не предизвиквали горене на тютюна, а единствено неговото нагряване под температурата на горене и пушек/дим не се отделял при употребата им.

Глобата от 500 лв. е отменена, а Столична регионална здравна инспекция е осъдена да заплати 400 лв. разноски по делото, става ясно още от решението.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts