| | | |

Николай Денков: Съветвам Асен Василев да обясни случая “Чаталджа”

“Съветвам министъра на финансите да излезе да дообясни някои неясноти за случая “Чаталджа”

Това каза премиерът Николай Денков в предаването на “Дарик” “Стълбището”.

“Министърът вече обясни някои неточности. Министерството на финансите няма нищо общо с фирмите, които продават винетки. Освен това обмисляме да вкараме още няколко фирми в продажбата на винетки.

Нашето правителство увеличи техния брой от 1 на 3. Смятам, че министърът трябва да изчисти ситуацията около себе си”, каза Денков.

В имотния скандал с къщата на софийската улица”Чаталджа”, която се намира в идеалния център, са замесени министърът на финансите, депутатът Даниел Лорер и фирмата “Интелигентни трафик системи”, която дистрибутира голяма част от винетките от 2019 г. досега.

Миналото лято “СТВ консълтинг”, която е била собственост на Василев, преди да стане министър, продава къщата на “Чаталджа” на фирмата за винетките.

В къщата апартамент притежава и Даниел Лорер, който го продава на собственичката на фирмата като физическо лице. Налице е каскада от сделки на необяснимо високи цени.

В последния си етап сделките съвпадат с предложение на Министерството на финансите дистрибуцията на винетките да се регулира от Закона за обществени поръчки, а не от предпочитанията на АПИ.

На общественото обсъждане фирмата протестира, че европейските регулации не предвижат такъв режим за винетките. Така те отпадат от проекта за ЗОП.

До момента Асен Василев не е обяснил защо подчиненото му министерство предприема този ход и случайно съвпадение ли е продажбата на къщата с промените в закона.

Със “СТВ консълтинг” се развива и друг сюжет. Американският гражданин и съдружник във фирмата Себастиян Бретшнайдер си търси 5 милиона лева, които е дал назаем на трето лице, а фирмата е гарантирала заема със съответното обезпечение.

Само че фирмата продава обезпечението. Това вероятно е въпросната къща.

Парите от сделките са изтеглени, по фирмените сметки остават съвсем малки суми и фирмата е обявена в несъстоятелност.

Градски прокурор даде случая на Антикорупционното звено, което има 3 месеца да установи налице ли е престъпление.

До момента и Асен Василев, и Даниел Лорер дадоха съвсем кратки обяснения и отказаха да отговарят на допълнителни въпроси.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка; Архив

Similar Posts