| | |

Нищо не може да спре притока на мигранти – нито ограда, нито море и река

Изпълнителният директор на европейската агенция за гранична и брегова охрана “Фронтекс” Ханс Лейтенс изрази несъгласието си с усилията за по-добра защита на външните граници на ЕС

Това съобщи днес германското издание “Велт”, цитирано от БТА.

“За да бъдем ясни: нищо не може да спре хората да пресекат границата, нито стена, нито ограда, нито море, нито река”, заяви Ханс Лейтенс в интервю за “Велт ам Зонтаг”.

Нидерландецът Лейтенс, който е на този пост от март миналата година, обясни, че притокът на хора към ЕС може да бъде само забавен и по-добре контролиран.

Напоследък все по-често се чуват призиви от страна на политиците за по-добра защита на външните граници.

Според Лейтенс понякога хората се държат така, сякаш “може просто да се кликне един бутон и миграцията да спре. Но това е погрешно схващане”, заяви той.

Това говорене за “спиране на хора” и “затваряне на граници” не може да бъде нашата реторика през цялото време.

Моята работа е да намеря баланс между ефективното управление на границите и зачитането на основните права”, каза ръководителят на “Фронтекс” по отношение на дебатите за миграцията.

Вместо да продължи да разчита на мерките за сигурност по границите,

Лейтенс се застъпи за процедури за предоставяне на убежище директно на външната граница, бързо депортиране на отхвърлените кандидати за убежище и споразумения с трети страни, които включват съвместни разследвания на мрежи за контрабанда на хора.

В общо разследване на изданията “Велт ам Зонтаг”, “Политико” и “Онет” изявление направи и предшественикът на Лейтенс начело на “Фронтекс” Фабрис Лежери.

Французинът подаде оставка през април 2022 г. след обвинения, че си е затварял очите за нарушения на правата на човека и е управлявал лошо.

“Винаги съм се стремял да защитавам интересите на ЕС и на всички държави от Шенгенското пространство, да подкрепям националните органи и да се боря с престъпността и тероризма”, заяви той.

Лейтенс припомня разговор с еврокомисаря по миграцията Илва Йохансон през октомври 2019 г.

В него той бил казал, че “до този момент Комисията искаше от нас бързо да разработим Постоянния корпус. Но тогава комисарят ме попита: За какво ви е нужен той? Мигрантите са добре дошли. Защо са ви оръжия и униформи?”

Говорител на Йохансон отказа да коментира предполагаемия разговор.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

Снимка БТА/АП

Similar Posts