| | | |

ПРЕДОЗИРАНЕ! Пуделът на Корнелия: Борисов го е страх от Десислава Атанасова! Вътрешната опозиция в БСП се е управлявала от Бойко Борисов и Румен Радев, а двамата са…

През ГЕРБ Румен Радев е четвъртият партньор в сглобката.

Това каза пред БНР политологът Калоян Методиев, бивш началник на кабинета на президента (2019-2020 г.).

“И аз съм си мислел, че президентът е алтернатива на ГЕРБ. Ако беше, нямаше да ги върне сега на власт”, посочи той.

По думите му вътрешната опозиция в БСП се е управлявала от Бойко Борисов и Румен Радев, а двамата са участвали и в разбиването на партийната система, като са създавали илюзия пред обществото, че единият е алтернатива на другия, а скрито са се договаряли:

“Четворната коалиция (правителството на Кирил Петков – б.р.) я свалиха двамата”.

Оказа се, че президентът е много дълбоко свързан с ГЕРБ и работи с тях още от ВВС, каза политологът и призна, че след като е видял това, е бил готов още на третия месец от заемането на поста в президентството да подаде оставката си, но е останал, за да попречи на президента да унищожи БСП:

“Радев работеше като щабквартира на вътрешната опозиция за разбиване на БСП, защото Корнелия Нинова е единствената, която не е влизала в договорки с Борисов”.

Според Методиев Радев е търсел ветрило от партии, които да го подкрепят за втори президентски мандат и разказа, че

още в първия му мандат Румен Радев е казвал, че е “удушил БСП”, участвал е в създаването на ИТН, при президента се е появявал Бойко Рашков, търсил е път към т.нар. либерална общност и е назначавал в президентството хора от Хелзинкския комитет,

припомни и, че сегашният министър на правосъдието Атанас Славов беше в Съвета по изработване на Конституцията.

Калоян Методиев цитира представители на ПП, които споделили пред него, че ГЕРБ не позволявали да бъдат сменяни хора на различни позиции в държавата, назначени от президента.

Според политолога е възможно в кабинета “Денков-Габриел” да има и министър на Радев.

Политологът изказа мнение, че с промените в Конституцията, отнасящи се до служебното правителство, управляващите са дали на президента силен коз за търговия:

“И той да търгува, и те да търгуват. Президентът трябва да избере служебен премиер измежду шефове на регулатори, които в момента се овладяват от управляващата коалиция. Ще трябва да се договаря с партийните ръководители”.

Според него ГЕРБ спират приемането на закон за служебния кабинет, с който да се ограничи влиянието на президента през служебните правителства.

Прогнозата на Методиев е, че

след избирането на нови членове на регулаторите ще се отиде на предсрочни избори, като целта ще е да бъдат доунищожени ПП и ДБ.

“Конфигурацията ще е ГЕРБ, ДПС и Радев, който вече е опитомен”.

Методиев изказа хипотеза, че Десислава Атанасова е била пратена от Борисов на престижна позиция в КС, защото той се е почувствал застрашен от нея, че може да му вземе партията.

Политологът коментира т.нар. имотен скандал с Асен Василев и Даниел Лорер, като заяви, че в ПП текат бързи процеси на разпад.

“ГЕРБ са се окопали в София за 18 години и няма да я дадат без бой. Изборите в София бяха просто една прелюдия за война, която ГЕРБ ще води срещу ПП-ДБ и персонално срещу Васил Терзиев, докато не го поставят на колене или той не ги постави на колене, няма да има средно положение”, смята Методиев.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts