| | | |

Мрачно предупреждение от Байдън: Балканите ще са следващите!

Американският президент Джо Байдън предупреди, че ако Конгресът не гласува допълнителна помощ за Украйна, войната ще се разпространи в Европа и балканските държави ще са следващите засегнати, съобщи NBC.

„Ако ние се отдалечим и Русия успее да удържи атаката и да срине Украйна, какво мислите, че ще се случи в балканските страни?“, попита той по време на среща със сенатори.

Съветникът по националната сигурност Джейк Съливан и директорът на националното разузнаване Аврил Хейнс са обявили пред законодателите, че ако Конгресът не успее да разреши допълнителна военна помощ за Украйна през следващите дни,

Русия може да спечели войната след няколко седмици – в най-добрия случай месеци, твърдят източници, присъствали на срещата, цитирани от NBC.

Мрачната оценка, която служител на Белия дом описва като „категорична“, е направена в момент, когато помощта за Украйна е твърде несигурна.

На срещата в Белия дом Съливан и Хейнс са дали на лидерите на Конгреса времева рамка за изчерпването на ключовите военни ресурси на Украйна, както и подробна оценка на текущата динамика на бойното поле.

Те са заявили пред конгресмените, че липсата на помощ ще засегне много повече държави от Украйна и може да ги накара да преосмислят съюза си със САЩ, визирайки Южна Корея и Япония.

Тяхното послание е било, че една руска победа, „ще отекне в целия свят“, твърдят запознатите със срещата.

Съливан и Хейнс са коментирали пред законодателите, че не е съвпадение, че Путин е предприел най-голямото си въздушно нападение от началото на войната, след като миналия месец Конгресът не одобри допълнителна помощ.

Партийните лидери са се съгласили, че предоставянето на помощ на Украйна е приоритет на националната сигурност, но все още имали разногласия за това как да се процедира законодателно.

През октомври Байдън поиска допълнителни 60 милиарда долара военна помощ за Украйна, част от които ще бъдат използвани за попълване на запасите на САЩ.

Преди това Конгресът разреши около 75 милиарда долара помощ за нападнатата от Русия страна.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

Снимка: Bloomberg LP

Similar Posts