| | | |

Бивш шеф на разузнаването проговори за имперските амбиции на Путин и какви действия трябва да предприеме България

Насочените към Русия санкции не успяват да предизвикат ефекта, който Европа и светът очакваха.

Това заяви пред Нова телевизия бившият шеф на разузнаването Димо Гяуров.

По думите му въртележката не може да бъде така спряна.

Гяуров не вярва, че до няколко години натовска държава може да бъде нападната. Затова натовските учения са важни – за да не се окажем изненадани като Украйна.

Ако светът не успее да спре Кремъл в Украйна, Кремъл ще увеличи амбициите си в света, изтъкна Гяуров

„Не е тайна, че страните членки на НАТО разчитат на американската помощ. В това учение “Непоклатим бранител 2024” (Steadfast Defender 2024) акцентът ще бъде прехвърлянето на огромни военни части в Европа”,

обясни Гяуров по повод военните игри, в които ще участват около 90 000 военнослужещи от всичките 31 страни членки и от Швеция, а Русия го определя като връщане в годините на Студената война.

„Това учение е продължение на друго голямо учение, когато НАТО видя, че има несъвместимост на транспортните коридори на една или друга държава, че има големи мостове, които големите танкове не могат да преминат и др.”, уточни бившият началник на разузнаването.

Имперски амбиции вижда той в желанието на Владимир Путин Русия да си върне имоти в чужбина, включително и в България

Гяуров определи като провокация поисканите от руския президент Владимир Путин имоти в чужбина.

Той смята, че българската държава не бива да реагира, а да си огледа архивите.

„За Руската църква в София, собствеността категорично е на България”, обяви Гяуров.

Относно предстоящата ротация в „сглобката” той каза, че в очакване на смяната на премиера Николай Денков с вицепремиера Мария Габриел половината държава не работи.

„Понякога демокрацията изисква и извънредни мерки”, обясни действията в парламента за председателския пост от „Възраждане” на Комисията за контрол на службите.

За опазването на българската граница Димо Гяуров посочи, че сме длъжни да хващаме на границата мигрантите, които искат през наша територия да навлязат в Европа.

Той препоръча граничните съоръжения да бъдат опасани с електроника, пък дори да бъде наблюдавана от чужбина, това ще означава, че оградата и браздата са ефективни.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts