| | | |

Бивш финансов министър попари българите, прогнозира кога влизаме в еврозоната

Ще влезем в еврозоната, но не и 2025 година

Това заяви пред БТВ бившият финансов министър Симеон Дянков.

снимка: Архив

Според него най-рано можем да приемем еврото през 2027 година.

“Не влизаме в еврозоната януари 2025 г., нито юли 2025 г, както започна да се прокрадва някакво съмнение от страна на премиера Денков, защото не изпълняваме един от основните критерии, а именно – инфлацията”, каза Дянков.

Тази година ще е по-сложна и по-трудна за домакинствата в сравнение с миналата, заяви Дянков и прогнозира, че ще има скок на лихвите от 1.5%-2%.

“Не изпълняваме критерия с много. Средната инфлация в еврозоната е наполовина от нашата инфлация към декември. Няма как да се справим с този критерий до юнския доклад, който гледа данните до март – за последната година месец по месец, до края на март 2024 г.

Ние, понеже не ги изпълняваме през последните 9 месеца, вече трябва да помислим как елегантно трябва да започнем да говорим – виждам, че премиерът Денков се насочва натам, какво следва.

Хубавото е, че правителството за първи път започва сериозно да работи по темата “еврозона”, домави Симеон Дянков.

Дори да се приеме законодателство у нас е абсолютно невъзможно да бъдем приети в еврозоната на тази база.

“Такива изключения никога не са правени в историята на еврозоната. Нашата инфлация към края на декември е малко над 5,5% – 5,6 – 5,8%, взависимост от коя кошниза се използва. Инфлацията за същия период в еврозоната е 2,4%”, каза още Симеон Дянков.

“Трябва за една година да изпълняваме критериите. Всеки месец обаче, не само в края на тази една година. Трябва да сме на 1,5% разлика от трите най-ниски инфлации. А ние сме около 3% над средното за еврозоната.

Това означава, че сме много далече. Има напредък, разбира се. Това правителство започва сериозно да фокусира върху това.

Но според мен, елегантно трябва да започнем да говорим за малко по-друг срок. Ще влезем в еврозоната, просто не през 2025 г.”, допълни Дянков.

Той обясни, че БНБ трябвало да направи допълнително затягане на кредитирането не само заради самата Еврозона.

От гледна точка на взимането на кредити за жилища и за коли, 2024 г. ще бъде по-сложна със заемите, отколкото в предишните години, изтъкна Дянков, според когото се очаква с 1.5-2% увеличение на лихвите по кредитите.

За предстоящата ротация през март месец, Дянков заяви, че една от основните теми на политическия сезон е разпределението на регулаторите.

Много се изговори за промяна в Конституцията, конституционни съдии, но основната тема, която не е започнала, е разпределението на регулаторните органи с изтекли мандати, като КФН, КЗК, КЗП, каза Дянков.

Той е на мнение, че в регулаторите трябва да застанат икономисти, финансисти и юристи.

Коалицията трябва да разбере, че за да влезем в Еврозоната, регулаторите трябва да започнат да работят в полза на правителството, каза Симеон Дянков.

Във връзка с ротацията и каква е оценката му за финансовият министър Асен Василев, Симеон Дянков каза, че според него напоследък се справя.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: iStock

Similar Posts