| | | |

Nexo съди България заради репресия, иска колосална сума от над…

Компанията Nexo ще съди България за над 3 млрд. долара заради значителните материални и репутационни щети, резултат от действията на държавните органи по време на вече прекратеното, репресивно разследване срещу компанията, нейните служители и ръководители.

Очаквано, обвиненията се доказаха като несъстоятелни, а досъдебното производство намери своя логичен край поради липса на престъпления, съобщиха от компанията.

Искът е внесен в секретариата на Международния център за уреждане на инвестиционни спорове (ICSID) към Световната банка във Вашингтон, съгласно международните спогодби за защита на инвестициите.

Интересите на Nexo пред трибунала ще бъдат представлявани от престижната американска кантора Pillsbury Winthrop Shaw Pittman LLP.

“На 21 декември 2023 г., по-малко от година след зрелищната, показна акция и последвал административен и институционален произвол, бяха свалени всички обвинения.

Софийската градска прокуратура заключи, че няма извършени престъпления и прекрати наказателните производства

срещу ръководителите на Nexo – Коста Кънчев, Антони Тренчев, Калин Методиев и Траян Николов, като така категорично ги оневини”, подчертава от Nexo.

“След като проучихме случая в дълбочина, вярваме в силата и бъдещия успех на иска на Nexo”, споделя Матю Оресман, управляващ съдружник на лондонския офис на Pillsbury LLP.

Дебора Ръф, ръководител на арбитражния отдел в международната кaнтора, допълва:

Очакваме с нетърпение да представляваме нашите клиенти в следващата фаза на тази битка за справедливост.

“Директните последствия от атаката на органите на държавата, съпътствана от сериозна медийна кампания срещу компанията и масовото тиражиране на неверни твърдения

причиниха колосални щети върху дейността и международната репутация на Nexo.

Инвестициите на компанията в България претърпяха загуби в големи размери, а значителни бизнес възможности в глобален мащаб пропаднаха”, изтъква от Nexo.

Nexo възнамерява да дари до 20% от полученото обезщетение за най-силно нуждаещите се и пренебрегвани сектори в страната – детското здравеопазване и образование.

Основен приоритет ще бъде подкрепа за изграждането на така необходимите детски болници и отделения в България, както и различни инициативи за повишаване конкурентоспособността на Софийския университет “Св. Климент Охридски” на глобалната образователна сцена, предаде bgonair.bg.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts