| | |

ООН ще търси отговорност от служителите, замесени в терористични действия

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш обеща в неделя да търси отговорност от “всеки служител на ООН, замесен в терористични действия”, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Агенцията отбелязва, че това е първото пряко изявление на Гутериш по повод на информацията за предполагаемо участие на няколко служители на Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци (УНРВА – The United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees – UNRWA) в нападението срещу Израел, извършено от “Хамас” на 7 октомври.

Но генералният секретар на ООН помоли правителствата да продължат да подкрепят УНРВА, след като общо седем държави спряха финансирането на Агенцията за подпомагане на палестинските бежанци.

“От всеки служител на ООН, замесен в терористични действия, ще бъде търсена отговорност, включително чрез наказателно преследване”, заяви Гутериш.

“Секретариатът е готов да си сътрудничи с компетентните власти, които са в състояние да търсят наказателна отговорност от тези лица в съответствие с обичайните ни процедури за такова сътрудничество”, се казва още в неговото изявление.

“Десетките хиляди мъже и жени, които работят за УНРВА, много от тях в някои от най-опасните условия за хуманитарни работници, не трябва да бъдат наказвани. Острите нужди на отчаяните хора, на които те помагат, трябва да бъдат посрещнати”, подчерта в същото време Гутериш.

Генералният секретар на ООН съобщи подробности за служителите на УНРВА, замесени в “предполагаемите възмутителни действия”.

От 12-те замесени, каза той, на девет са прекратени договорите за работа, за един е потвърдено, че е загинал, а самоличността на другите двама се изяснява.

Великобритания, Германия, Италия, Нидерландия, Швейцария и Финландия вчера се присъединиха към САЩ, Австралия и Канада, като спряха финансирането на Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци, важен източник на помощ за мирното население в ивицата Газа.

“Макар да разбирам тяхната загриженост – самият аз бях ужасен от тези обвинения, призовавам енергично правителствата, които са спрели вноските си, поне да гарантират продължаването на операциите на УНРВА”, заключи Гутериш.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts