| | | |

ГЕРБ-СДС и ПП-ДП с ключов ход след жестокото убийство на Пейо

ГЕРБ и ПП-ДБ обмислят промени в Семейния кодекс, свързани с въвеждане на оборима презумпция за споделено родителство. Въпросът беше обсъден в Народното събрание с представители на компетентните институции и заинтересовани организации след убийството на Пейо Пеев.

Въпросът със споделеното родителство не трябва да се отлага повече, тъй като проблемът засяга семейните отношения и затова е важно да намери място и в родното законодателство, изтъкнаха от “Продължаваме промяната” – “Демократична България”.

Надежда Йорданова заяви, че в интерес на детето е то да има пълноценен контакт и с двамата родители.

“Като, за да се случи този пълноценен контакт, от една страна, ние трябва да имаме ясен правен режим, включително добри съдебни актове, които да постановяват как да се осъществява контакта на детето и с двамата родители”.

Екатерина Захариева от ГЕРБ припомни, че по въпроса със споделеното родителство се работи от 2016 година. Тогава обаче законовите промени не стигнаха до Народното събрание.

“Необоримата презумпция, т.е, в момента съдът, когато тръгне по исков ред, е длъжен да се произнесе по това, независимо дали има или не спор по отношение на родителството на родителските права.

Ако единият от родителите поиска да се произнесе, само тогава ще се произнася, това е оборимост на презумпцията. Това е немският модел и той е така от доста години, доказал е, че е добре работещ, тоест – да не влизат в излишни спорове за децата.

Това, което трябва да ни води, подчертавам – висшият интерес на детето, защото прекратяване на брака не означава прекратяване на родителството”.

Социалният министър Иванка Шалапатова заяви, че нерешените проблеми между родителите оставят трайни последици върху децата и е крайно време те да бъдат решени законодателно. Министерството също ще предложи текстове.

“Тези промени са належащи, защото редица европейски страни вече имат много добре законово регулиране на споделеното родителство.

Винаги водещият интерес трябва да бъде най-добрия в интерес на детето, но и много по-добра грижа, съдействие и подкрепа трябва да се оказва и самите родители”.

Промените да бъдат направени така, че да не се налагат различни тълкувания на разпоредбите в Семейния кодекс, призоваха неправителствените организации.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

Снимка: iStock

Similar Posts