| | | |

Батални сцени на протеста в Брюксел, фермери от целия ЕС се вдигнаха на бунт СНИМКИ, ВИДЕО

Блокади, огньове и черен пушек – фермерските протести в Брюксел прераснаха в батални сцени. Районът около Европарламента в Брюксел е блокиран от трактори, като демонстрантите подпалиха автомобилни гуми и затвориха пътища.

Фермерите издигнаха лозунга: “Урсула, ние сме тук!”. Стигна се и до сблъсъци с полицията, предаде бТВ.

Тази сутрин жителите на Брюксел, които живеят в европейския квартал, осъмнаха оградени от бодлива тел.

Това сподели за рубриката “БГ Свят” на БТА сънародничката ни Рада Ганкова по повод фермерското недоволство, което избухна днес в центъра на белгийската столица.

Земеделците протестират срещу повишаващите се разходи, екологичната политика на Европейския съюз и вноса на евтини храни, главно от Украйна.

Хиляди селскостопански машини блокираха улици в Брюксел днес преди срещата на върха на ЕС за помощта за Украйна. Протестиращите хвърляха яйца по сградата ва Европейския парламент и запалиха огньове в центъра на белгийската столица.

Протестиращите хвърляха камъни по полицията в Брюксел.

Служителите на реда разпръснаха с водни струи гневните земеделци, които от своя страна запалиха гуми, картонени кутии и сено пред сградата на Европейския парламент в Брюксел.

Хиляди трактори също блокираха улици и основни пътища в белгийската столица.

Селскостопански производители от Европа недоволстват от политиката на ЕС, най-вече по отношение на прекомерното отваряне на Европейския съюз и неконтролирания внос на земеделски продукти от Украйна..

“По данни на местни медии днес сутринта пред Европейския парламент и на съседните улици отекваха клаксоните на около 1300 трактора, дошли от няколко европейски страни, за да се включат в протестите.

Гневни фермери запалиха огньове на площад „Люксембург“ около паметника на Джон Кокрил пред Европейския парламент и една от статуите на монумента беше съборена.

Издигна се черен дим, защото бяха запалени отпадъци и автомобилни гуми“, разказа Ганкова.

Протестиращите издигнаха плакати „Това не е Европа, която искаме“, „Храним ви, но ние умираме“, „Без фермери няма храна“, „Европа продава селските си стопани и гражданите, за да печелят многонационалните компании“, „

Малките в Европа също искат да бъдат чути“, „Колройт мами потребителите и купува нашите земи“, „Който сее мизерия, жъне гняв“, стана ясно още от думите на българката.

Площад „Люксембург“ пред Европейския парламент се е превърнал в нещо като „жълтите павета на Европа“ и всички протестиращи искат да стигнат до това място, за да бъдат чути исканията им.

Още във вторник в европейския квартал в Брюксел, където се намират трите институции, имаше паркирани земеделски трактори“, допълни Рада Ганкова.

„Всички улици са препълнени с трактори. Тук е като в Ивицата Газа! Мирише ужасно, излели са цяла цистерна с животинска тор.

На самия площад просто не се диша и от едни запалени големи гуми. Ужасно. Това е мястото точно под прозорците на парламента, не съм убедена, че има някой вътре и че точно на тях трябва да им се вдига тази шумотевица…

На една голяма улица има толкова трактори, колкото сигурно има в цяла България$, сподели друг наш сънародник в белгийската столица, който пожела да остане анонимен.

По повод протестите, на 31 януари Европейската комисия предложи за тази година да бъде отложено приложението на някои от изискванията за дейността на земеделците в Европейския съюз.

А Белгия, която председателства Съвета на ЕС до юли, предложи в търговското споразумение с държавите от Меркосур (Аржентина, Бразилия, Парагвай и Уругвай) да бъде включена допълнителна защита за европейските земеделци.

“Кризата на фермерите се нуждае от европейски отговор. Войната в Украйна засегна земеделската икономика на всички държави, но Румъния и България са на първа линия.

Трябва да се справим с безпрецедентни количества украински продукти, които навлизат на нашия пазар на много по-ниски цени.

Тук има два големи проблема – по-скъпата енергия и нелоялната конкуренция. Комисията беше твърде мълчалива. Време е да действаме.

Фермерите се нуждаят от по-високи субсидии, безплатна вода за напояване, премахване на акцизите върху дизела за селскостопанска техника. Решения има, нужна е само политическа воля”, каза днес румънският евродепутат Еуджен Томак в интервю за БТА.

Фермерски протести има и в Италия, Полша, Франция, Германия, Гърция, Португалия и други страни.

Във Франция протестиращите фермери и таксиметрови шофьори продължават обсадата на Париж, която върви вече няколко дни

Франс прес отбеляза, че унгарският премиер е застанал на страната на “народа” в момент, в който срещу него се беше надигнал фронт от лидерите на останалите 26 страни членки на Европейския съюз по въпроса за новия пакет от помощи за Украйна за 50 млрд евро.

В крайна сметка той бе одобрен на днешната среща на върха на ЕС в белгийската столица.

“Европа греши, като не приема сериозно гласа на народа”, заяви Орбан във видео, публикувано в неговия профил в социалната мрежа Фейсбук.

Видеото показва как унгарският премиер върви между трактори в мрака и се ръкува с демонстрант.

“Европейската комисия е длъжна да представлява интересите на европейските фермери по отношение на Украйна, а не обратното”, заяви във видеопосланието, разпространено от неговата партия “Фидес”, Орбан, критикувайки “нелоялната” според него конкуренция от страна украинските земеделски стоки.

“Решението на проблема е да се сменят отговорните по този въпрос фактори в Брюксел” по време на изборите за европарламент през юни, добави Орбан.

По-рано тази седмица унгарски премиер вече обяви, че мобилизацията на силите на селскостопанските производители е показала “колко сериозен проблем е Украйна за Европа независимо от войната”.

“Трябва да бъдем особено внимателни, защото Украйна е огромна страна”, каза Орбан в интервюто си за френското списание “Поан”, като добави, че сближаването, и даже присъединяването на Украйна към ЕС “може да има огромни, пагубни последици за европейските икономики, и по-специално върху селскостопанския сектор”.

Стотици фермери в Португалия се присъединиха към протестите на европейските си колеги, като блокираха няколко магистрали и два гранични пункта с Испания, предаде Франс прес.

“Много ни е трудно да оцелеем”, заяви фермерът Руи Соуза, който участваше в митинг на фермери в Голега, в централната част на страната.

“Фермерите изпитват големи затруднения да изкарат прехраната си. Те продават продукцията си за жълти стотинки, а магазините печелят цяло състояние”, коментира друг португалец, оказал се блокиран от протестите.

Тази сутрин движението по две магистрали в Португалия беше блокирано във всички ленти. Блокадата е в близост до градовете Вилар Формозо и Елваш, до границата с Испания, съобщиха от жандармерията.

Протестите на португалските фермери започнаха снощи след призив на “Гражданското движение на португалските фермери”.

“Гневът се засилва след обявяването на съкращенията на помощите, предназначени да компенсират земеделските производители заради спада на продукцията им”, каза пред АФП представител на сдружението.

За да отговори на очакванията на земеделските стопани, вчера португалското правителство представи мерки на обща стойност около 500 млн. евро, за да им помогне да се справят с последиците от сушата, която засяга най-вече южната част на страната.

Мерките включват намаляване на данъчното облагане на дизеловото гориво за земеделска техника.

Източник: Епицентър

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Кадър
снимка: Кадър
снимка: Кадър
снимка: Кадър

Similar Posts