| | | |

Има сделка! Виктое Орбан клекна и вдигна ветото

Европейският съюз най-накрая постигна единодушие за отпускането на 50 милиарда евро в помощ на Украйна в рамките на 4-годишен период (2024-2027).

Новината разгласи председателят на Европейския съвет Шарл Мишел на 1 февруари – по време на срещата на върха на евролидерите.

„Имаме сделка“, написа той в Twitter.

„Всички 27 лидери се споразумяха за допълнителен пакет от помощи за Украйна на стойност 50 милиарда евро като част от европейския бюджет“. Всички 27 лидери се съгласиха, отбеляза Мишел минути преди формалното начало на заседанието на Европейския съвет.

„Това отключва стабилно, дългосрочно и предсказуемо финансиране за Украйна“, добави той.

Малка група лидери убедила Орбан, но той вече постави условие

От думите му се разбира, че унгарският премиер Виктор Орбан, който дълго време налагаше вето над пакета, се е съгласил да оттегли съпротивата си.

Politico съобщи, че сделката е станала факт благодарение на малка група от евролидери, които са провели разговор очи в очи с унгарския премиер.

Става дума за Шарл Мишел, председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и лидерите на Франция, Германия и Италия – съответно Еманюел Макрон, Олаф Шолц и Джорджа Мелони.

Срещата след това е била „разширена“, като в нея са се включили нидерландският премиер Марк Рюте, полският министър-председател Доналд Туск и белгийският премиер Александер де Кроо.

Припомняме, че Орбан вече беше поставил условие на ЕС, за да вдигне ветото си, а блокът се съгласи. Той каза, че ще го стори, ако ЕС позволи да има дебат всяка година за помощта за Украйна – т.е. така ще се даде възможност на Будапеща да налага вето при преразглеждането.

Няколко нови допълнения Европейските лидери успяха да спечелят Орбан с три допълнения в законопроекта, казаха дипломати пред Politico.

Ще има годишен доклад на Европейската комисия за изпълнението на пакета за помощ, а също и дебат на ниво лидери относно изпълнението му.

Ако е необходимо, след две години Европейският съвет ще поиска от Комисията да предложи преглед на новия бюджет – според последната версия на проекта на Европейския съвет.

Лидерите на ЕС добавиха към него и реплика, препращаща към предишни заключения от декември 2020 г., за да се гарантира, че начинът, по който Европейската комисия оценява върховенството на закона в Унгария, се извършва по справедлив и обективен начин.

Изнудва ли Орбан ЕС?

Много от евролидерите считат, че Орбан изнудва ЕС, за да може блокът да разблокира замразените еврофондове на Унгария, която има проблеми с върховенството на правото:

Европарламентът се перчи, но не закача Фон дер Лайен за Унгария.

“Ройтерс” цитира дипломати, според които Европейският съюз не се е съгласил да разблокира еврофондовете на Будапеща в замяна на вдигане на ветото за Киев.

При предишната среща на върха се стигна до политическо решение в подкрепа на Украйна, но само с 26 държави членки, гласували “за”.

Унгарският премиер се възпротиви и не присъства на гласуването, след като бе помолен да напусне от германския канцлер Олаф Шолц. Така въпросът с помощта за Киев остана отворен.

Отпускането на 50-те милиарда евро помощ на Киев е от изключително значение за Украйна, която вече почти две години се защитава от руската агресия.

Американската подкрепа за страната на Володимир Зеленски от над 60 млрд. долара е блокирана вече няколко месеца в Конгреса на САЩ заради вътрешните противоборства между демократи и републиканци.

Украйна приветства решението

“Благодарност към Шарл Мишел и лидерите на ЕС за създаването на Механизма за Украйна на стойност 50 млрд. евро за периода 2024-2027 г. Много е важно, че решението беше взето от всички 27 лидери, което още веднъж доказва силното единство на ЕС”, написа президентът на Украйна Володимир Зеленски в Twitter.

“Продължаващата финансова подкрепа на ЕС за Украйна ще укрепи дългосрочната икономическа и финансова стабилност, която е не по-малко важна от военната помощ и санкционния натиск върху Русия”, добави той.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts