| | | |

Прокуратурата: Открита е гилза от убийството на Мартин Божанов-Нотариуса

Беше с майката и двете деца, но други хора не е имало. Майката, която видях, е майката на двете деца. Тя е съпруга на починалия. Жената беше до колата с едно от децата на ръка. Беше уплашена и плачеше.

Това разказа пред БТВ един от охранителите на затворения комплекс в столичния кв. “Горна баня”, в който снощи бе застрелян 50-годишният Мартин Божанов-Нотариуса.

Комплексът е на територията на бившите дипломатически тенискортове.

На този етап няма заподозрени за разстреляния снощи в София Мартин Божанов.

На брифинг от полицията съобщиха, че се касае за убийство. Първоначалните находки са, че се касае за изстрели с огнестрелно оръжие. Божанов е застрелян в тялото и главата, каза заместник-градският прокурор Иво Илиев.

На този етап няма заподозрени за убийството на Мартин Божанов, известен като Нотариуса, казаха от прокуратурата.

Божанов беше застрелян около 19:40 часа на 31 януари в района на “Горна баня”. Той е бил прострелян в главата. На място е била и майката на убития, дете на 4 години и бебе.

„Все още не ясно с колко изстрела е неутрализирана жертвата. Откриването на гилза е добро начало. Разследването вероятно ще тръгне от балистичните експертизи, които ще бъдат проведени“, каза пред bTV Милен Иванов, бивш зам.-ректор на Академията на МВР.

„Мартин Божанов всъщност не е нотариус. Така е известен в неговите среди.

Той се е занимавал със съмнителни сделки. Има съмнения за изнудване и имотни измами.

Проверяват се сигнали за заплахи срещу магистрати. Хора, които водят такъв начин на живот, винаги са пред риск да пострадат те или техни близки“, добави той.

За вечерта на 31 януари беше планирано мащабно полицейско учение в центъра на София. След убийството на Божанов то беше отменено, а полицаи започнаха масови проверки на автомобилите в София. За издирването се използваха и кучета.

От МВР заявиха на брифинг, че цяла нощ екипите са работили на място, за да събират доказателства.

„Напълно възможно е информацията за мащабното учение на полицейски сили да е мотивирало някой, който отдавна замисля това престъпление, да използва този момент, за да го реализира“, посочи Милен Иванов.

„Щом тече разследване, са иззети всички видеозаписи. Мястото е доста посещавано. Вероятно ще има очевидци и свидетели. Органите ще направят версии на базата на информацията“, каза още бившият ректор на Академията на МВР.

„Покушението е било предварително подготвено. Извършено е наблюдение на лицето. Убийството е хладнокръвно пред близките, което означава, че извършителят не се е притеснявал, че ще бъде видян“, обясни за „Тази сутрин“ криминалистът Иван Савов за убийството на Мартин Божанов – Нотариуса.

„Убийството е с малокалибрен пистолет. Той се използва при подобни престъпления, тъй като куршумът се деформира при попадане в тялото на жертвата, което прави балистичната експертиза трудна.

Шумът е минимален. Хора, които са на 50 метра около мястото, дори не биха могли да чуят изстрела. Намерената гилза е добра новина, но не означава на 100%, че ще бъде намерено оръжието, тъй като е възможно да не е регистрирано“, допълни той.

По думите му започва разследване за убийство.

В Софийската градска прокуратура има подадени сигнали по отношение на Божанов за заплахи. Жалбите са от страна на магистрати, каза във връзка с жертвата градският прокурор на София Илиана Кирилова, цитирана от БТА.

Тя допълни, че се работи усилено и по информация за имотни измами. Имаме сигнали, подадени от магистрати, които не са прокурори, за отправени заплахи към тях, уточни Кирилова.

Този човек е бил интересен и по делото “Крашевски”, допълни градският прокурор на София.

Мартин Божанов е известен покрай откраднато през 2004 година дело от Върховния касационен съд срещу Слави Крашевски, нотариус с отнемани права и десетки наказателни производства.

Делото изчезва от адвокатската стая на съда по време на обедната почивка, заедно с оригинални документи по него.

За кражбата е водено досъдебно производство срещу човек на име “Мартин Божанов” и негов роднина с име “Бойко Божанов”, но за изхода на делото няма данни.

Главният секретар на МВР Живко Коцев съобщи, че се търсят свидетели, които могат да дадат повече информация по случая. Работи се и с охраната на заведението.

Целият ресурс на Столичната дирекция за вътрешни работи е включен в работата по разкриване на убийството, каза още главният секретар.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

Снимка: Булфото

Similar Posts