| | |

ДАР отговори: Неверни са твърденията на ген. Атанасов

Държавната агенция “Разузнаване” отговори на твърденията на съпредседателя на ПП-ДБ Атанас Атанасов, направени в предаването “Денят започва” по БНТ за “пробив в националната сигурност през агенцията, изтичане на класифицирана информация и осветяване на служители на разузнаването”.

От агенцията заявяват, че твърденията са неверни.

ДАР, като служба за сигурност, не разполага с данни за разгласяване на класифицирана информация, включително такава, касаеща нейни служители.

Приключените проверки на прокуратурата и ДАНС потвърждават липсата на пробив в националната сигурност чрез ДАР.

Подробна информация по случая е докладвана на министър-председателя.Гражданският контрол върху дейността на ДАР се осъществява чрез ресорната комисия в Народното събрание, на която също ще бъде предоставена подробна информация.

Вероятно народният представител Атанас Атанасов е бил подведен чрез непълна и тенденциозно предоставена информация, целяща да дискредитира и урони престижа на разузнавателното ведомство пред обществеността и международните партньори, посочват още от ДА “Разузнаване”, цитирани от БНТ.

Припомняме, че на 31 януари бившият шеф на контраразузнаването, а сега лидер на ДСБ Атанас Атанасов обяви пред БНТ за сериозни нарушения в Държавна агенция “Разузнаване” и ДАНС, за които е научил. И намеси и името на президента Румен Радев в тях.

“Има няколко фрапиращи случаи, които достигнаха и до мен като информация, които показват, че в сектора за сигурност освен всичко друго, се прикриват казуси, които засягат директно националната ни сигурност, каза ген. Атанасов.

Ето, например, има една преписка в СГП № 208/69 от 2023 г., която е била прекратена от прокурор Николова, – данните вътре са фрапиращи, има пробив в националната сигурност през ДАР, и поради тази причина е възложена проверка чрез ДАНС, което е контраразузнаването, и там всичко са замазали и са прикрили”, обясни Атанасов.

Според него ставало въпрос за изтичане на класифицирана информация и за осветяване на служители на разузнаването.

Тази информация винаги има риск да бъде прехваната от чужди разузнавателни служби, посочи лидерът на ДСБ.

ДАНС е замела всичко това, извършили са повърхностна проверка и всичко е отишло под чергата”, заяви Атанасов и настоя прокуратурата да възобнови разследването не само за изтичането на информация, но и за престъпленията, че е прикрито.

“Смятате ли, че това е станало без знанието на хора от президентството?”, попита Атанасов.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts