| | | |

КЗП обсъжда намерението на мобилните оператори да вдигнат цените

Комисията за защита на потребителите ще проведе идния понеделник открито разширено заседание във връзка с намерението на мобилните оператори да индексират цените за трети път за последните три години.

Vivacom вече уведоми чрез SMS абонатите си, че увеличава с 4,7% цената на месечния абонамент за част от основните и допълнителните услуги със сметките от февруари.

Причината е инфлацията и повишените разходи за заплати и наеми.

От Yettel посочват, че индексират цените на мобилните услуги с размера на средногодишния индекс на потребителските цени за миналата година – 9,5% с цел ефективно справяне с текущите икономически предизвикателства.

От A1 също посочват, че индексът на потребителските цени за миналата година е 9,5%, но уточняват, че след като направят анализ, ще уведомят клиентите си за размера на увеличението.

Потребителите на услугата не са доволни от новите цени.

Още през миналата седмица Габриела Руменова от онлайн платформата “Ние, потребителите” е изпратила писмо до институциите и до премиера Николай Денков.

С него тя настоява да се преразгледа клаузата в общите условия на договорите, която позволява индексиране на цените с официално обявения индекс на инфлацията за трета година.

Клиентите нямат право да се откажат от услугата, без да дължат неустойка до три стандартни месечни такси, отбеляза Габриела Руменова.

В понеделник Комисията за защита на потребителите ще има открито разширено заседание.

Целта е да има повече експертни мнения как да бъдат защитени правата на потребителите, каза нейният председател Стоил Алипиев. Той уточни, че вече има сигнали от потребители в комисията:

“Решението, което ще вземе комисията в този случай, съвсем очаквано, от мен поне, ще претърпи съдебен контрол, така че това по никакъв начин не изключва правото на потребителите да си търсят правата и сами в съда по исков ред”.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts