| | |

20 години Фейсбук: Как социалната мрежа промени живота ни

Годишнина за социалната мрежа Фейсбук.

20 години от създаването на Фейсбук. Когато на 4 февруари 2004 г. Марк Зукърбърг създава социална мрежа, в която той и състудентите му от Харвард да могат да общуват, едва ли е предполагал какъв успех ще пожъне, предаде БНТ.

Днес най-популярната социална мрежа в света има 3 млрд. и 500 хиляди активни потребители. Повече от половината са мъже.

Изчислява се, че до 2027 година над 75% от населението по света ще имат достъп до Фейсбук.

През годините платформата се превърна в нещо много повече от пространство за споделяне на снимки, линкове с музика или място, където върху виртуалната си стена хората да напишат своите мисли.

Според скорошно проучване, 30% от пълнолетните американци научават новините именно от тази социална мрежа.

Оказва се, че в България Фейсбук е още по-популярен и е най-използваната социална мрежа.

По данни на Евростат, 85% от анкетираните български потребители твърдят, че разчитат на социалната мрежа, за да се информират.

Освен за комуникация, Фейсбук днес се използва и като източник на информация.

В средата на м.г. институтът „Ройтерс“ за изследване на журналистиката публикува доклад, според който като основен източник на новини – 76% от анкетираните българи са посочили онлайн източници, включително социалните медии, 63% ползват телевизиите и едва 12% – печатните медии.

При социалните медии най-популярен е Фейсбук, като 64% от анкетираните ни сънародници го използват за новини, а 77% – „на общо основание“.

С популярността расте и отговорността – в това се увери и Марк Зукърбърг, който вече няколко пъти се изправи пред американския сенат, за да дава обяснения по различни скандали.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts