| | | |

Не се хващайте! Това е фалшива обява за надомна работа!

Фалшиви обяви за работа заливат социалните мрежи. Мними работодатели търсят кадри за опаковане на плюшени мечета и изискват да се преведе такса за регистрация в биткойн портфейл. Нещо повече – настояват за лична информация – от паспорт до диплома за образование.

Надомна работа за опаковане на мечета.

Обяви с текст, като този, заливат групи за надомна работа в социалните мрежи.

Свързахме се с един от авторите. Първоначално той държи комуникацията да тече в Телеграм и трудно склони да разясни какво се изисква чрез съобщение във Фейсбук.

“Тя е близо до опаковъчната работа, която наистина би ви помогнала. Не се нуждаете от никакви квалификации. За да започнете, трябва да платите такса за регистрация от 20 евро. Ще платите регистрационната такса чрез биткойн портфейл. Когато се регистрирате за работа, ще получите цялата информация, която трябва да знаете.”

Таксата в биткоийн портфейл не е единственото, което мнимият работодател иска – той настоява за копие на лична карта, свидетелство от училище и паспорт.

След изрично настояване от наша страна за името на фирмата, посочва реален български производител.

Само че, фирмата от нас научи за въпросната обява.

От там заявиха, че не изискват от настоящи и нови служители пари към биткойн портфейл и че най-вероятно става въпрос за злоупотреба с името и репутацията на фирмата. Според експертите по киберсигурност се касае за измама.

“Изключително сме изненадани от получената от Вас информация. До този момент не сме получавали такива сигнали.

Категорично заявяваме, че фирмата не предлага на служителите си, без значение дали са настоящи или новонаети служители, заплащане в материали в биткойн портфейл. Най-вероятно става въпрос за злоупотреба с името и репутацията на фирма.”

“Червената лампа трябва да светне още в момента, в който предварително се искат пари за свършена услуга, преди да е направено каквото и да било за вас.

Още повече, когато тази валута, в която се иска разплащането е криптовалута, означава, че хората, които стоят зад схемата, нямат никакво намерение тези пари да бъдат декларирани и отчитани по какъвто и да е път и е много вероятно тяхната подбуда,

почти 99,9%, тяхната подбуда да е кражба на средства от вашия портфейл”, обясни Спас Иванов – експерт по киберсигурност, пред БНТ.

От Инспекцията по труда заявиха, че при такива обяви не само искането на биткойн плащане е съмнително.

“Работодателят няма право да ни изисква каквито и да е суми, които ние да заплатим, предварително. Той няма право да ни изисква и лични документи.

Ако работодателят отказва директен контакт с нас и настоява кореспонденцията да бъде водена главно онлайн, чрез имейли, това е сигурен знак за измама”, каза Ваня Джупанова – гл. експерт “Връзки с обществеността” на “Главна Инспекция по труда”.

За да бъде защитен работникът, е нужно да има договор, независимо дали граждански или трудов. Измамниците със сигурност не предлагат нито един вариант.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts