| | | |

ИСТЕРИЯ! Лена: На мен защо не се обажда г-н Гешев? Аз нямам доверие в нито един член от политическа партия ГЕРБ

Мандат на ГЕРБ – с премиер на ГЕРБ и с представители на ГЕРБ в правителството, е силно притеснително. Премиерът, който трябва да намери баланса и да поведе страната напред, трябва да е човек, на когото имаме доверие – че ако дневният ред се подмени, ще подаде оставка.

Това каза пред БНР Лена Бориславова от ПП-ДБ.

Тя подчерта, че ПП-ДБ не могат да подкрепят мандат на ГЕРБ-СДС, защото се опитват да наложат нов модел в политиката – това, което кажеш в предизборната кампания, трябва да остане като дадена дума.

Попитана защо са изготвили “обща законодателна програма с ГЕРБ”, а отказват да подкрепят първия мандат, Лена Бориславова обясни, че първата причина е, че “ние се опитваме да наложим нов модел в политиката – това, което кажеш в предизборната кампания, трябва да остане и след това”.

“Другата причина е, че мандат на ГЕРБ с премиер на ГЕРБ, с представители на ГЕРБ на постове, които могат да разпределят бюджетни ресурси, е притеснително.

Във всички разговори нито един представител на ГЕРБ не каза: „Ами да, този модел досега, който имахме, не беше правилен. Той ощетяваше българските граждани“.

Този премиер, който трябва да намери баланса, трябва да е лице, на което имаме пълно доверие, че в момента, в който реформите ще започнат да се подменят, той ще е готов да подаде оставка и да каже, че няма да е част на този порочен модел.

Аз нямам доверие в нито един член от политическа партия ГЕРБ”, заяви бившият началник на кабинета на Кирил Петков.

По-рано днес пък стана съпредседателят на десницата Владислав Панев обяви пред БНТ, че със сигурност ще има промени в проектокабинета “Денков” на ПП-ДБ.

От думите му стана ясно, че акад. Николай Денков ще остане номинацията за премиер, но ще бъдат сменени някои от кандидатите за министри, като тенденцията, според него, е да се привличат повече експерти.

“При всички случаи обаче, десните не биха приели фигури от ГЕРБ да са част в правителство с втория мандат”, уточни Панев, който е един от водачите на “Зелено движение” – една от трите партии в ДБ.

Именно тези думи на Панев провокираха Лена Бориславова, която влиза в ръководството на ПП, да го нападне остро.

Тя каза, че не знае откъде Панев получава информация за предстоящи промени в състава. Бориславова изтъкна, че ПП и ДБ са гласували пълно доверие на Денков да излъчи кабинет и той е човекът, който трябва да предложи такива промени, които да се съгласуват с всички коалиционни партньори в дясното обединение.

Бориславова изрази съмнение в термина “експерти” и в това доколко независими те могат да бъдат.

По думите й, в проектокабинета “Денков” са събрани хора, които не биха допуснали подмяна на дневния ред, както се е случило например през 2015 г., когато е била подменена правосъдната реформа.

По отношение на втория мандат коментира, че десницата е готова да преговаря с останалите политически сили за реформата, както и за формула на управление.

“Разликата между първия и втория мандат, на пръв поглед, не изглежда голяма и съществена. Но има едно много съществено различие.

И аз, и г-жа Десислава Атанасова сме астрални близначки, и двете сме политици. Но г-н Гешев на мен не ми се обажда да ме пита защо му искам оставката.

На мен не ми се търси мнение от независимата прокуратура, защо изведнъж съм решила да застана на страната на справедлива България. Това е съществената разлика”, заяви Бориславова по повод думите на Атанасова от ГЕРБ, че тя е била “жената политик”, потърсена от Гешев.

“Не чуваме обратна връзка по същество… Първият мандат – след разкритията на прокуратурата, става все по-токсичен и труден за реализиране”.

По думите ѝ на акад. Николай Денков е гласувано доверие и ако той реши, ще направи промяна в проектокабинета.

“Случващото се в последните дни е процес, започнал много отдавна. Още през 2013 година градският прокурор Николай Кокинов беше изобличен, че се намира в къщата на Бойко Борисов, че говорят за това как да се опъват чадъри, имаше записи.

Сега изненадващото е, че по умишлено публичен начин прокуратурата сама се разобличава”, заяви Бориславова.

И подчерта, че промяна в прокуратурата е необходима, “защото не може да има справедливост и правосъдие, когато цялата прокуратурата функционира като кол център за политици”.

ПП-ДБ застават зад идеята, че промяната в прокуратурата е необходима, защото не може да има справедливост и правосъдие, когато “цялата прокуратура функционира като такъв колцентър за политици”.

“Че на някого му се разминава, че седи дело на трупчета за 600 млн., откраднати от хазната.

Престъпникът не се страхува от прокуратурата, когато вижда, че тя действа по този начин”, допълни тя.

Необходимостта от механизъм за разследване на главния прокурор е ясна от години, смята Бориславова. ПП и ДБ искаха това дълго време, а „ГЕРБ изведнъж, рязко, в 49-ото Народно събрание решиха, че ще подкрепят този механизъм“, добави тя.

Попитана откъде идва искането на ВСС за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев, Бориславова цитира съдия Олга Керелска от ВСС, която преди това по БНР посочи, че на нея това не ѝ изглежда като “изненадващо просветляване на тези хора, а има политическо влияние”.

“Чухме го от г-н Сарафов, видяхме го в думите на г-н Гешев. Това е част от онези процеси, които текат дълбоко в прокуратурата, говорят за срастване на политиците с прокуратурата.

Словосъчетиението „независима прокуратура“ изглежда нереално”, смята Бориславова.

На въпрос дали се притеснява, че и срещу нея има нещо “на трупчета”, тя отвърна:

“Аз нямам никакви притеснения, дори прокуратурата да реши да направи приятелска услуга на ГЕРБ или на друг – това не ни притеснява, защото имаме отчасти независим съд.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts