| | |

Министър Славов: Разследването срещу Мартин Божанов-Нотариуса може да не бъде разплетено никога

Разследването на Мартин Божанов – Нотариуса и дейността му преди да бъде убит се случва толкова бавно, че никога може да не бъде разплетено.

Тази позиция изказа министърът на правосъдието Атанас Славов в сутрешния блок на Нова телевизия.

Още миналата година министърът поискал информация дали Нотариуса е заплашвал наистина магистрати и дали се водят разследвания за това.

“Получих информация, че има производства, по които се работи. Въпросът е на кой етап са тези разследвания. Моите въпроси бяха конкретно свързани със заплахите срещу магистрати”, каза Славов.

Според министъра контактите на убития са стигали до най-високо ниво, тъй като си е позволявал изключително дръзко поведение, включиелно да заплашва съдия по време на заседание.

Голяма част от хората, изпълнявали поръчки, все още са в съдебната система, на различни позиции – това е факт. Вероятно се държат много по-умерено, съобразяват се с правилата, но не са понесли отговорност – това е големият проблем”, категоричен е Славов.

Както стана известно Божанов е отправял заплахи към съдиите Владимира Цариградска и Цветко Лазаров, както и срещу няколко прокурори и на тях им е била поставена охрана.

Атанас Славов поиска и разследването да изясни кои магистрати са имали достъп до закрития клуб на Мартин Божанов в близост до сградата на бившия Специализиран наказателен съд.

Според журналистически разследвания Нотариуса е имал клуб с ограничен достъп, където всъщност са давани подкупи и поръчки как да бъдат решени определени дела.

Той уточни, че не е чувал за този клуб, и призова следователите да работят усърдно за установяването на истината.

Според него това не е единичен случай в съдебната система.

Той припомни случая с Красимир Георгиев-Красьо Черния, който доби популярност през 2009 г., когато Иван Колев от тогавашния Висш съдебен съвет (ВСС) обяви, че “някакъв Красо от Плевен” обикаля из България и “носи един списък” с имената на между 8 и 13 членове на ВСС, с чиито гласове разполага.

“Говорим за една паралелна системност през годините и това е опасно”, обобщи Славов.

Той добави, че не случайно закриването на специализираното правосъдие е била една от основните му цели.

Правосъдният министър каза това заради твърдението на “Антикорупционния фонд”, че клубът, в който се влиза със специални карти за достъп, е бил посещаван от магистрати, много близки до Специализираната прокуратура.

Клубът се намира и на пешеходно разстояние от Специализирания съд.

“Именно заради тези случаи искахме закриването на спецправосъдието.

Случващото се в спецправосъдието беше перверзия. Голяма част от хората, изпълнявали поръчки, все още са в системата. Сега се съобразяват с правилата, но не е понесена отговорност”, допълни Славов.

Според Славов изясняването кои магистрати са влизали в този клуб е работа на разследващите, но имало и алтернативен път новият Висш съдебен съвет да се занимае с проверката.

“Досега не е понесена отговорност, защото досегашната структура на ВСС не позволяваше да се носи отговорност. Новият формат след промените в конституцията се надявам да има много по-силни правомощия. Никой главен прокурор вече няма да е господ”, каза още Атанас Славов.

Сезирала съм съдийската колегия през 2021 г. На 5 февруари 2020 г. колегията изслуша Владислава Цариградска и Цветко Лазаров. Те се оплакаха от натиск и опити за дискредитиране и заплахи срещу семействата им.

Това, което споделиха пред колегията беше много шокиращо. Имам над 20-годишен стаж, никога не съм се сблъсквала с подобно поведение.

Всички прояви са недопустими. Но има заплахи дори в открити съдебни заседания, които са открити и се записват. Това показва чувство за безнаказаност”, разказа пък Даниела Марчева от съдийската колегия на ВСС.

„Голяма част от хората, изпълнявали поръчки, все още са в съдебната система, на различни позиции – това е факт. Вероятно се държат много по-умерено, съобразяват се с правилата, но не са понесли отговорност – това е големият проблем”, категоричен е Славов.

По думите му ВСС ще има по-силни и адекватни правомощия в това отношение след промените в Конституцията. „Никой главен прокурор няма да е Господ”, заяви Славов.

Той очаква след ротацията парламентът да се занимае с назначаването на нови членове в Антикорупционната комисия. “

В момента аз съм фокусиран върху работата по Закона за съдебната власт”, заяви Славов на въпрос дали ще продължи да е министър и след ротацията.

Той каза още, че в началото на есента може да имаме нов състав на ВСС, а малко по-късно – и нов главен прокурор.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts