| | | |

Борислав Сарафов разпореди проверка на 25 преписки и разследвания, свързани с убития Мартин Божанов

Изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов разпореди извършването на служебни проверки по преписки и досъдебни производства, свързани с Мартин Божанов, съобщиха от прокуратурата.

Според справка в деловодната система на прокуратурата от 2004 г. до настоящия момент има 25 преписки и досъдебни производства, свързани с Божанов, по които същият е бил страна – обвиняем, жалбоподател, свидетел и др.

Във връзка с множество откази от образуване на досъдебно производство, постановени предимно от прокурори от Софийска районна прокуратура (СРП), както и от други прокуратури, се възлага преглед на всички актове с оглед установяване законосъобразността на действията на наблюдаващите магистрати.

Обект на проверките ще бъдат още срочността и ритмичността на водените преписки и дела и своевременното упражняване на правомощия от следователите и прокурорите, посочват от държавното обвинение.

От там допълват, че по-голямата част от преписките и досъдебните производства са водени в Софийска районна прокуратура (СРП) и са във връзка с евентуално извършвани от Божанов измами с недвижими имоти и други.

Сред преписките в СРП има и такава, която е била обект на висок обществен интерес във връзка с журналистическо разследване, по която е постановен отказ от образуване на досъдебно производство.

По отделени материали от същата преписка в Софийска градска прокуратура през втората половина на 2023 г.

е образувано досъдебно производство за ръководене на организирана престъпна група за извършване на имотни измами и за упражняване на противозаконно влияние върху дейността на орган на власт, която е действала в периода 2010-2020 г.

Работата по случая продължава, като срокът на разследване е удължен с два месеца, считано от 27.12.2023 г.

Мартин Божанов – Нотариуса бе убит в затворен комплекс преди няколко дни.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts