| | | |

Социолог: “Трети март” ми е като “Единна Русия”

„Трети март“ тръгва с фалстарт, свързан с името на проекта. Трети март придоби по-голямо значение в момента, в който започна да се обсъжда дали да бъде национален празник. Ако един национален празник, чиято същина е да обединява българския народ, а ти го вземаш като име на политическа сила, означава вътрешно противоречие.

Прилича ми като наименование „Единна Русия“.

С взимането на името на националния празник изразяваш месианска претенция и заявяваш, че този проект няма да е един от всичките в демократична страна, а че ще бъде нещо като мета проект на останалите – да сложи шапка върху всички останали формации.

Това не се вписва в едно разбиране за партия в демократичното пространство.

Ако обаче се смята, че това е само дата, която може да се използва за име на проект, то тогава няма как да има основания за претенции за национален празник.

За мен има сериозен фалстарт и във факта, че не могат да се обяснят основанията за използването на името“.

снимка: Архив

Това заяви пред БНР социологът от „Алфа Рисърч“ Боряна Димитрова.

„Въпреки всички проблеми около правителството, на хоризонта не се задават национални избори. Един човек, който прекалено дълго стои в публичното пространство, без да има възможност да се изправи пред вота на избирателите, е подложен пред опасността да се изхаби, преди да изгрее.

В политиката някои неща стават навреме, а други не се случват никога.

Ако се върнем към кратката история на страната ни, през 2001 г. проектът НДСВ беше обявен месец и половина или два преди изборите. ИТН и ПП се наложиха по същия начин.

Ще видим дали „Трети март“ ще чака следващите парламентарни избори, или ще работи за предсрочни.

Получава се обаче сложна парадигма с председател на преден план и лидер в сянка. Това са въпроси, които витаят около проекта.

Да предположим, че „Трети март“ спечели 2-3 депутати на евровота. Това обаче не предпоставя нови парламентарни избори.

Напротив – проектът може да бъде поставен на сцената и да последва мъчително ориентиране в политическата обстановка.

Освен това избирателите на този тип проекти не са толкова заинтересовани от Европа, а напротив – те са скептични. Затова не мисля, че това движение ще се яви на евроизбори, а ще чака национален вот“, каза още Димитрова.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts