| | | |

Дипломат: Посещението в САЩ е дипломатически гаф! С лобистката фирма не се преследват национални интереси, а…

Посещението на българската делегация в САЩ, за съжаление, може да се третира като дипломатически гаф.

Така оцени пред БНР родната визита Отвъд океана дипломатът Валентин Радомирски, посланик и участник в българската официална делегация, приета от президента Джордж Буш-младши през 2008 г.

“Първо, очевидно не бяха дадени срещи на подходящо ниво за предвидените в първоначален вариант участници в делегацията. Не се разбра, какви въпроси ще обсъждат на тази визита.

Подчертавам, че визитата не е официална – защото нивото е различно – “президентът на САЩ се среща с българския президент”, това са официалните, другите са работни посещения.

Този гаф предполага липса на координация на българските институции”, коментира Радомирски.

Той припомни, че по онова време подготовката е продължила от 6 – 8 месеца и “се събираха съветници на 4 ведомства – президентство, МС, МВнР и парламента”.

“Всичко се съгласуваше в съответствие за националните цели за следващия период – кой къде ще отиде, кой откъде има покана.

През 2008 г. се подготвя визитата около 8 месеца. Отсрещната страна дава дати, на които ще ни приеме.

Това, което липсва в сегашната визита е, че нямаше никакви споразумения за подписване. Не се прави така още при обявяване на програмата пролича, че няма документи за подписване и не е съгласувано с МВнР.

При нас външен министър бе Ивайло Калфин и тогава подписа споразумение с министъра на вътрешната сигурност на САЩ за безвизово пътуване”, разказа дипломатът, участник във визитата през 2008 г.

Радомирски коментира, че комплексният подход на това правителство липсва и то проличало още при подготовката на това посещение.

“Предложението, започвайки с договора на ПП с лобистката фирма, че се преследват не национални цели, а лични, котерийни и в най-добрия случай партийни цели.

“Аз съм първото поколение български мъже, което не е воювало и ние забравихме да се борим за мир. Първото, което трябва да прави България е да се бори за мир.

Това не означава, че трябва да се подчиняваме на идеологеми на едната или на другата страна. Първо защото не се знае в каква ситуация ще бъде Европа”, препоръча Радомирски.

И допълни: “Говори се за реформа на ЕС, тя добра ли ще е за малките или средните страни, каквато е България, или за по-слабите икономически, каквато е България.”

“Нашата външна политика трябва да бъде насочена към предотвратяване на опасности при най-лошия вариант на развитие на международната обстановка за съществуване на нашата държава.

Не знам какво прави нашата външна политика, но не виждам резултати”, заяви Валентин Радомирски.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts