| | | |

Пеевски: Това е нечуван пробив в сигурността! Ще сезирам и.ф. Главен прокурор, главния секретар на МВР и шефа на ДАНС

“Съществуването на руска схема за българско гражданство на хора от страни от бившата СССР и Русия представлява нечуван пробив в националната сигурност на България и ЕС”

Това заяви председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски.

За съществуването на схемата алармираха председателят на ДСБ Атанас Атанасов и редица медийни разследвания. Според Пеевски тези данни трябва незабавно да бъдат разследвани от разузнавателните ни служби, МВР и Прокуратурата.

“Затова ще сезирам и.ф. Главен прокурор, главния секретар на МВР и шефа на ДАНС, прилагайки всички публични данни за Руската схема – интервюта, журналистически разследвания и публикации”, каза още той.

По думите му е неприемливо, когато страната ни е изправена пред предизвикателството да заслужи т.нар. “Пълен Шенген”, компетентните органи на всички нива да си затварят очите или замитат под килима толкова обществено чувствителна тема, съобщиха от пресцентъра на партията.

Председателят на ПГ на ДПС заяви, че още утре ще предложи на колегите от евроатлантическото мнозинство създаването на парламентарна комисия, която да проучи всички факти и обстоятелства, свързани с “фабриката за български паспорти на митичната фигура Глеб Мишин”,

на какви нива е пробивът в националната ни сигурност и колко от тези над 4000 преписки за българско гражданство съдържат фалшиви документи.

“Точно сега е ключово важно да демонстрираме с работата си нулева толерантност към корупцията на всички нива и изострена чувствителност към всички рискове пред националната ни сигурност в контекста на евроатлантическите ни отговорности“, заяви Пеевски.

Припомняме, преди три дни стана ясно, че бивш руски посланик в България е получил българско гражданство след края на мандата си.

Основанието било развитие на обществено-икономическите отношения между България и Русия.

Впоследствие, заради това, че единият родител има българско гражданство, такова получава и синът на дипломата. За това разказа депутатката от ПП-ДБ Кристина Петкова. Става дума за Анатолий Потапов, който беше посланик в София в периода 2004 – 2008 г. Съпругата му Татяна Николаевна Потапова също вече е българка.

Родителите Потапови са се сдобили с българско гражданство през 2009 г. Указът за сина им е от 2016 г., като преписката е от предходната година.

Любопитното е, че и внукът на бившия посланик, Егор, роден през 1996 г., също е с български паспорт от 2019 г.

Гражданството за заслуги е сред начините лесно да бъде получен български паспорт.

След серия скандали, неотдавна отпадна възможността за получаване на т.нар. златни паспорти. Вариантът за получаване на гражданство за заслуги обаче остава. Българското гражданство е желано, тъй като то отваря вратите за целия ЕС.

След парламентарен въпрос на Петкова неотдавна се разбра, че 340 души са получили българско гражданство за заслуги, като всеки втори от тях е спортист.

От отговора на правосъдния министър Атанас Славов стана ясно, че за периода от началото на 2008 г. до края на август 2023 г. са образувани 392 преписки за придобиване на гражданство по заслуги.

Съветът по гражданство към министерството е решил да не бъдат уважени 52 предложения.

Изредени са три групи причини за това – не е обоснован интересът на България; предложението не е направено от министъра, отговарящ за съответната област, в която работи кандидатът за гражданство; има отрицателно становище от МВР и/или ДАНС.

От всички 392 преписки обаче 185 са по инициатива на министъра на спорта, който пък прилага документация от съответната спортна федерация.

Мотивите са предимно, че България има интерес от натурализацията заради бъдещото участие на спортиста в националния отбор.

Данните за 2022 г. от президентството, което издава указа за българско гражданство, показват, че по заслуги българи са станали 8 души.

Според доклада България е имала интерес да ги натурализира за развитие на българския спорт: баскетбол, класическа борба, кикбокс, футбол.

Всички тези предложения за придобиване на българско гражданство са били направени от спортния министър. Година по-рано по заслуги е дадено гражданство на 15 души, 9 от които спортисти.

“Има случаи на руски граждани, за които няма никакви данни да са свързани със спорта изобщо. В мотивировката им пише, че са служители на руския “Лукойл”. Впоследствие единият става изпълнителен директор и пълномощник на “Лукойл” – България, а другият – член на борда на “Петрол” АД.

По този начин тези лица, нямащи нищо общо със спорта, получават българско гражданство”, обясни народният представител.

По думите ѝ няма данни тези мъже да играят баскетбол, както се твърди. Според Петкова това е пробив в националната ни сигурност, която се случва със съдействието на ДАНС.

За схема, “проспана” от ДАНС, говори преди дни и депутатът от ПП-ДБ Атанас Атанасов.

Той обяви, че Държавната агенция “Национална сигурност” (ДАНС) не прави нищо, макар да е сезирана, за даване на българско гражданство на руснаци с фалшиви документи. А това е канал за инфилтриране на руски шпиони в Европа, обясни Атанасов.

Става дума за над 4000 преписки за предоставяне на българско гражданство, подадени с подобни документи след 2018 година. Всички тези документи са минали през проверката на ДАНС, като за огромното мнозинство от тях не е установен проблем.

Според запознати корупционната цена за получаване на български паспорт с подправени документи през последните 2-3 години е достигнала 20 000 евро.

Само за придвижване на документите до българските институции се искат около 8000 евро.

Самият Глеб Мишин, който бе осветен от заместник-председателя на парламента Атанас Атанасов, е кандидат за българско гражданство с подправени документи, твърдят източниците на Mediapool.

През 2018 година, когато са започнали да пристигат хилядите писма от консулствата по тези схема, българските власти арестуваха шефа на Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев по обвинение за получаване на подкупи.

Прокуратурата твърди, че срещу рушветите са издавани удостоверения за български произход на чужденци, които са искали български паспорт.

Оказва се, че схемата, в която фигурант е Глеб Мишин, заменя тази, която прокуратурата подозира в ДАБЧ.

Схемата “СССР” е разкрита едва през 2023 година, защото минават поне няколко години от подаването на документите, последващата им проверка в ДАНС и МВР и от там – окомплектоването на целите преписки в Министерството на правосъдието, от където е подаден сигнал за Мишин до прокуратурата.

Преди разкриването на канала някои от клиентите са успели да получат паспорт.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts