| | | |

Конституционният съд реши: Без референдум за еврото! Копейкин истеряса: Доживотен затвор за…

Конституционният съд отклони искането на 49 народни представители, свързано с предложение за произвеждане на национален референдум за лева. Това става ясно от решение на съда.

Въпросът на Инициативния комитет бе „Съгласни ли сте българският лев да бъде единствена официална валута в България до 2043 година?“

В заседанието участваха дванадесет конституционни съдии. Решението е прието с единодушие в частта от диспозитива, с която искането се отклонява.

В частта от диспозитива, с която искането се отхвърля, решението е прието с 11 гласа „за“, с особено мнение на съдия Янаки Стоилов и със становище на съдия Атанас Семов.

На 7 юли парламентът отхвърли предложението за произвеждане на национален референдум с въпрос

„Съгласни ли сте българският лев да бъде единствена официална валута в България до 2043 година?“.

Решението беше обжалвано от парламентарните групи на „Възраждане“ и „Има такъв народ“, както и от независимия депутат Радостин Василев.

В края на юли Конституционният съд допусна за разглеждане по същество искането на 49 народни представители.

Докато конституционните съдии заседаваха, т.е. още преди решението им да бъде оповестено, от „Възраждане“ проведоха безпрецедентен протест пред институцията – пазител на основния закон,

като струпаха животински изпражнения и бали сено, палиха димки, изгориха чучело на новия конституционен съдия Десислава Атанасова, за кратко горя и автомобил.

Още преди произнасянето на съда, лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов заяви:

„Конституционният съд днес ще извърши престъпление“. И допълни: „Тези хора, които ще го извършат, заслужават доживотен затвор без право на замяна“.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts