| | | |

Христо Проданов: Трети мандат извън БСП и ДБ е магистрала към избори

„Това е едно добро предложение, което си заслужава да бъде обсъдено, защото то е добро за България.“

Така министърът на туризма Христо Проданов определи предложението на Христо Иванов за технократско правителство с третия мандат и уточни:

„Трябва да сме наясно, че такъв формат трябва да бъде съставен с политики и приоритети, така че наистина моделът, който 12 години беше изграден в България, да бъде разграден“, каза още той в ефира на БТВ.

По думите му трябва да се върне държавността и институциите да започнат да работят, за да се изпълняват всички тези политически приоритети.

Христо Проданов коментира една от грешките, които призна Христо Иванов за парцелиране на министерствата и затова, че всеки подозира, че в министерството на другия живее мафията: „Тази теза не е вярна, тъй като министър от една партия има по няколко съветници от другите партии, с които се дискутират политиките и действията“, категоричен е той.

„Фактите са, че “Има такъв народ“ изтеглиха своите министри и подкрепата от кабинета заради актуализацията на бюджета и неотпускането на парите за пътищата. Не е вярно, че причината е Северна Македония“, обясни министър Проданов и допълни, че „Има такъв народ“ за трети път провалят правителство и вероятно може да ни заведат на избори.

„Най-вероятно и ние сме допускали грешки, но в такъв сложен формат, трябва да има разговор, взаимни отстъпки и най-важното – трябва да има програма, която да се следва“, заяви той и допълни: „В ситуация на купища кризи – финансова, икономическа, здравна, война, отговорното политическо поведение изисква да намерим това, което е полезно за страната, което ни обединява и което можем да изпълним.“

Според Проданов модерно европейско поведение е това, което левицата направи на своето заседанието на Националния ни съвет – да заяви, че са готови и ще се отнесат отговорно, ако третият мандат бъде връчен на тях. Оттам нататък това е решение на президента.

„Това, което виждам като ситуация, която се развива – може би ще има шанс за правителство, което да продължи промяната на България, ако мандатът бъде връчен на БСП или “Демократична България“. Всичко останало ще бъде магистрала към изборите“, смята Христо Проданов.

В предаването “Лице в лице“ той изрази притеснения, че ако стигнем до предсрочни избори, те няма да са последните.

„Според социологията от последните дни виждаме, че БСП, ПП и ДБ имат ръст на доверие, но не може да се промени нещо кардинално в картината. Напротив, нещата повече ще се объркат и ще стане още по-трудно да се състави правителство. В същото време имаме много проблеми за решаване“, посочи министър Проданов.

Във връзка с решението за екстрадиране на 70-те дипломати Проданов обясни, че това е разгневило левицата и ги е накарало да поставят определени условия за продължаване на разговорите за правителство. „Държавата и институциите трябва да работят по различен начин, а не по този, в който един партньор разбира от медиите какво е направил другия“, заключи той.

снимка Архив

Similar Posts