| | | |

Методиев: Запечатана граница е единственото решение за мигрантите. Иначе с приближаването на изборите нещата ще ескалират

Политологът Калоян Методиев коментира във Фейсбук темата с мигрантите, която се обсъжда и в парламента.

Ето какво написа той:

снимка: Архив

“Мигрантският въпрос у нас избухва с нова сила, но в грешна посока и с фалшиви роли на участниците.

Имам претенцията да пиша и критикувам по този въпрос, защото бях първият в държавата, който поиска незабавен строеж на ограда по границата (2010 г.) и предвидих мигрантската криза (стотици статии, интервюта, научни публикации, конференции, университетски лекции).

Тонова помия се изляха отгоре ми – неолиберали, крайни левосектанти, днешни депутати от ГЕРБ… Хора, които са по-зле като мислене от основателя на държавата ни през VII век, който е знаел, че първата характеристика на една държава е контрол над определени граници.

Стигна се до мигранската криза, бунтовете в Харманли, насилието, убити и загинали полицаи, задушени мигранти и т.н.

Правителството на ГЕРБ и Патриотите (Атака, ВМРО, НФСБ) направи нещо, което цинично наричаше ограда. А всъщност си беше една корупционна мрежа за декорация.

Ограда направиха гърците след нашата. Няколко пъти съм публикавал снимки на тяхната (пускам и сега). При тях има нула сухопътни влизания годишно след изграждането й.

У нас каналите продължават да функционират на пълни обороти. Онази вечер в новините интервюираха жена от Сирия.

Преди две седмици (посред зима) тръгнала от Сирия бременна с няколко деца и мъжа си. И си разказва как каналджиите я оставили пред джамията в София.

Трябва да си идиот, за да не разбираш, че границата ни е само за тези, които се редим на опашки по КПП-тата.

За престъпниците, каналджии, нелегални мигранти българска граница де факто няма. И това няма да се оправи с допълнителни щатове. Война ли ще водим на браздата? Малко ли са убитите граничари?

Гледам, че сега същите, които създадоха проблема, протестират пред мигрантските центрове.

ГЕРБ, остатъчни и новоизлюпени патриоти, разни използвачи на ситуацията се бутат на първия ред. Те създадоха проблема – направиха бутафорна ограда, затваряха си очите за каналите, пускаха ги нагоре към Западна Европа с идеята, че ще ни се размине.

Кой казваше, че ни остава да боядисаме една сграда и сме в Шенген?

Кой твърдеше, че дюнерът ни пази?

Сега същите късат ризи по медиите и пред центровете срещу мигрантския проблем. Общински съветници и депутати от ГЕРБ, заедно с партньорите им през годините днес протестират срещу петнадесетгодишния модел ГЕРБ в сектор „Сигурност“!

Проблем с нелегалните мигранти има. И е тежък. И ще продължи, докато не се затвори сухопътната граница като се продължи гръцката ограда до Черно море.

В момента се протестира срещу следствието, а не се търси премахване на причината. Като не затваряш границата продължаваш да пълниш страната и произвеждаш още от същото.

Бременната сирийка, която е в София, е нагледното доказателство за разпадналата се държава.

Половината, които стоят на предните места на протестите са измамници, които искат да използват емоциите на хората. Това е опасна и непочтена игра.

Решенията са прости – запечатана граница с истинска ограда, което ще доведе до нулев прием, мигрантите само в центровете, биометрични регистрации и по родните места, за да кандидатстват за визи в консулствата ни. Няма друго спасение.

Иначе с приближаването на изборите нещата ще ескалират.”

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Фейсбук Калоян Методиев

Similar Posts