| | | |

Мистерията около тайното проучване на „Алфа Рисърч“ падна: Драмата за ПП и ДБ е голяма

Ако тази ротация се осъществи, нарастват шансовете да се осъществят и следващи ротации. Дали ще мине по ноти – ние виждаме, че стрелите започнаха още преди последния месец преди ротацията.

Това коментира пред БНТ социологът Боряна Димитрова.

„Тази коалиция е обречена на вътрешно напрежение. Част от партиите, които са в нея – „Продължаваме промяната“-„Демократична България“, имат съвсем ясен дневен ред да стеснят сферата на влияние на ГЕРБ.

Сега и в рамките на това управление това е съвсем явно, взимат позиции, министерства“, посочи тя по повод последните търкания в „сглобката“.

„Ще видим по-силна, по-гръмка риторика, но все пак тази ротация ще се осъществи“, прогнозира тя.„Според мен няма да има избори 2 в 1. Поне 4 аргумента имам.

Европейските избори са доста по-слабо интересни за хората“, каза тя. Според нея, насрочване на парламентарни избори заедно с европейските „означава да хвърлиш заровете на на масата, а направо под масата“.

„Втори аргумент – някъде встрани загрява движението „3 март“. За това движение европейските избори не са цел и добър старт“, добави социологът.

Освен това все още стоят важни теми на хоризонта – Шенген, еврозоната, които бяха силни аргументи на всички страни. „При едни предсрочни избори означава за дълго да се отложат“, посочи тя.

Четвъртата причина са регулаторите, попълването на ВСС – това са позиции, които са важни за цялото общество.

„Да, със сигурност ще има избухване на стрели, ще има изнудвания или по-скоро по-силни думи, но смятам, че решение ще се намери на този етап“, заяви Димитрова.

По отношение на спора за това кой ще оглави Министерство на външните работи (МВнР) тя каза:

„Понякога същинските причини са заровени с доста пластове думи“.

Димитрова изтъкна, че и без това във външната ни политика има „двугласие“ с различните позиции на МВнР и президентството, няма нужда да се превръща в „тригласие“.

„Има осъзнаване от страна на „Промяната“, че 2-3 месеца преди европейските избори те нямат „излаз“ на своите политически партньори в Европа“, посочи социологът.

„Те нямат своите политически контакти. Много хора смятат, че ДБ членуват в ЕНП. Това не е така, само една формация членува – ДСБ“, уточни тя.

„Малко късно осъзнаха ПП, че те нямат достатъчно стабилни контакти и влияние и търсят начини. Основният начин това да бъде придобито е през политическите разговори, а не през външно министерство“, смята тя.

Димитрова смята, че ПП-ДБ-СС е в капан в Столичния общински съвет (СОС).

Ако съветниците от групата не влизат на заседания, това означава, че бойкотират собствения си кмет. Ако пък влизат, това ще се тълкува като подкрепа за политики на други формациите.

„По отношение на София има много сериозен проблем. Той ни води до фразата „Нищо не е договорено докато всичко не е договорено“, каза Димитрова.

Според нея със ситуацията в СОС се „тестват се едни други мнозинства“ – около ГЕРБ.

По отношение на проучването на „Алфа Рисърч“ тя каза, че не знае защо ПП и ДБ са били разделени:

„По-скоро вътрешнопартийно неумение или интрига“. Тя каза, че то не е тайно. Поръчано е от „Зелено движение“ – една от партиите в „Демократична България“.

„Аз съм си направила един бизнес извод от това проучване. Сега вече съм решила да направя един отдел „тайни проучвания“, защото виждам, че това много върви“, каза шеговито социологът.

„Нашия извод е, че по-добри позиции имат, ако се явят заедно (ПП и ДБ – бел. ред.). Въпреки че имат съществени различия. Трябва да внимават по какъв начин уговарят позиции, да знаят по какъв начин избирателите им се различават“, каза Боряна Димитрова.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Кадър

Similar Posts