| | | |

ПП-ДБ-СС са в капан от самото начало, в СОС се роди ново опозиционно мнозинство

“Продължаваме Промяната” – “Демократична България” – “Спаси София” са в капан от самото начало, тъй като нямаме 31 съветници в Столичния общински съвет и това е изключително голямо предизвикателство за нас.

Но това, което се случва през последните дни, роди се ново опозиционно мнозинство, защото от уж опозицията, успя да се събере и да генерира нещо, което никой не беше очаквал – това коментира по БНТ депутатът от ПП-ДБ Ивайло Мирчев.

Повод за коментара му са събитията в Столичния общински съвет през тази седмица. С “широк консенсус” бе избран Цветомир Петров за председател на СОС, но това предизвика брожения – групата на “Възраждане” се разпадна, депутати от Народното събрание бяха отлъчени от партията, а БСП свали доверието си към общинските си съветници в местния парламент на София.

Скандал избухна и между ГЕРБ и ПП-ДБ-СС след като при разпределянето на комисиите от общо 14 най-голямата партия в местния парламент получи само 1. ПП-ДБ-СС напуснаха заседанието, а това тяхно решение стана повод за критики и прехвърчане на искри.

“Нашият призив от самото начало беше – да, трудно е, не се харесваме, както и в парламента, тук няма някаква тайна. И в парламента не се харесваме особено, и в СОС не се харесваме.

Ако мислите, че в сглобката или извън сглобката някой се харесва с някой друг, но и в парламента, и в СОС, ситуацията отразява обществените настроения. Нищо различно от това, което имаме в обществото”, подчерта Мирчев.

Според него, разликата е, че в СОС е много трудно е да се направят нови избори:

“Докато имахме 5 пъти избори за 2 години, които не доведоха до кой знае какво, в СОС това е много по-трудно да се случи.

Възможно е и има опции за това, но софиянци гласуваха за това да се разгради този стар модел и те гласуваха за хора, които трябва да приведат София напред.”

Ивайло Мирчев изрази надежда, че разумът в СОС ще надделее, за да заработи той и да се случат необходимите реформи. Той добави, че едни нови избори не са изход и това се е доказало, и изрази съмнение, че нещо би се променило.

Относно поста външен министър Ивайло Мирчев отбеляза, че ГЕРБ имат излаз на международната сцена с председателя си на външната парламентарна комисия Бойко Борисов.

“Мария Габриел и Николай Денков трябва да решат този въпрос, те работят заедно много добре. Пеевски не ги разбирам любовните отношения, въпросът е към Пеевски. Той не е дал рецептата, но зае страна в този спор.

Аз казвам друго. Габриел и Денков бяха гарантите за съставянето на това правителство, нека и сега да е така”, смята народният представител от ПП-ДБ.

“Не трябва да се плашим с предсрочни избори и сме готови за такива, но не са полезни за страната, когато трябва да влезем в ерозоната и Шенген, както и да приемем Закона за съдебната власт”, посочи Мирчев.

“Лена Бориславов е политически лидер и едно от най-ярката фигура от ПП”, каза той във връзка с пререканията, които има между Бойко Борисов и Бориславова и критиките на лидера на ГЕРБ към бившата депутатка.

Те трябва да дадат вътрешна оценка на министрите, тази оценка трябва да дойде в парламента и парламента да си вземе собствените си решения. но най-добре да оставим тази тема на тях и след като те го решат този проблем, парламента да гласува”, поясни Ивайло Мирчев.

По повод списъка на Атанас Атанасов с имената на магистратите, замесени с убийството на Мартин Божанов, депутатът посочи, че бившият главен прокурор Иван Гешен в човекът, който може да даде повече информация.

“Той бе най-голямото зло и лицето на задкулисието у нас”, бе категоричен Мирчев.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Кадър

Similar Posts