| | |

Напрежението се покачва: САЩ изпращат първата партида танкове Abrams в Тайван

Тайванският телевизионен канал TVBS съобщава, че първата партида американски танкове M1A2T Abrams е готова за изпращане. Очаква се бронираните машини да пристигнат на спорния остров до месеци.

Според телевизионния канал американските танкове ще бъдат разположени в части, разположени на северозападното крайбрежие на Тайван и ще бъдат използвани в случай на десантна операция на НОАК.

Армията на Острова разполага с остарели бойни машини SM-11, които са дълбока модернизация на американския танк M60 Patton от края на 50-те години на миналия век.

TVBS правилно смята, че остарелите превозни средства в експлоатация няма да могат да издържат на съвременни танкове на китайската армия.

Затова се възлагат големи надежди на отвъдморските технологии в случай на силен сценарий за подчиняване на спорния остров от Пекин.

Общо в рамките на три години Тайван трябва да получи 108 танка Abrams M1A2T. На острова ще бъдат изпратени модернизирани версии, оборудвани със специално произведен боен модул.

Тези превозни средства имат допълнително подобрена предна и странична броня за защита на екипажа. Общата сума на договора се оценява на 2,2 милиарда долара.

Нека да отбележим, че официален Пекин многократно е предупреждавал Вашингтон да не прехвърля оръжия на Тайван. Китайските власти правилно казват, че подобни действия не допринасят за деескалация на ситуацията в региона.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Jesse Pilgrim

Similar Posts